Parkolósáv helyett kerékpárutat a Nagykörútra!

Kerékpárút kialakítását szorgalmazza a fővárosi Nagykörút mindkét oldalán, a parkolósáv helyén az MDF - közölték a párt politikusai szombaton Budapesten.

A Szent István körúton tartott sajtótájékoztatón Herényi Károly, az MDF elnökhelyettese elmondta: nagyon jelentős a kerékpáros forgalom a fővárosban, különösen a Nagykörúton, ahol a biciklisek életüket veszélyeztetve vagy az autók között, vagy a gyalogosokat veszélyeztetve a járdán haladnak. Az út arra való, hogy közlekedjenek rajta, nem pedig arra, hogy parkoljanak - vélekedett a független országgyűlési képviselő, aki szerint a parkoló kocsikat vagy a mellékutcákba, vagy a majd megépülő parkolóházakba, mélygarázsokba kell beterelni.

Az MDF szerint a Nagykörút teljes szakaszán, a parkolósáv helyén kialakított kerékpárút mindössze néhány száz parkolóhely megszűnésével járna. Kérdésre válaszolva Herényi Károly azt mondta, az ötlet megvalósításához "olyan sok pénz nem kell, ehhez politikai akarat kell". A megvalósítás legnagyobb gátja szerinte az lehet, hogy a Nagykörút hat budapesti kerület mentén fekszik, és addig, amíg a főváros viszonya a kerületekkel nem rendeződik, s bizonyos kompetenciák nem kerülnek a fővároshoz, "addig ilyen káosz lesz például kerékpárutak és parkolás területén".

Vaskor László, az MDF fővárosi frakcióvezető-helyettese kifejtette: a főváros idén körülbelül 270 millió forintot költ kerékpárutak fejlesztésére, tervezésére, továbbépítésére, ebből 115 milliót a már meglévő utak korszerűsítésére, és mintegy 150 milliót három európai uniós bicikliút építésére.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.