Kerekes székes Mikulás őrjáraton

Siket, vak és kerekes székes Mikulások járják Budapestet és ellenőrzik, hogy a közintézmények biztosítják-e az akadálytalan bejutást, közlekedést. Általában jók a tapasztalatok, de például egy posta hatalmas virgácsot kapott.

Köztéri mikulás akciót indított az Ability Park, amelyben kerekes székes, fehér botos és siket Mikulások tesztelik, hogy a közszolgáltatást nyújtó intézmények biztosítják-e az akadálymentes közlekedést. A programsorozat egyebek mellett arra is felhívja a figyelmet, hogy minden munkaképes fogyatékos embertásunkból, csupán minden tizedik kap munkát.

Az Ability Park Mikulás kampánya az akadálymentesítés és a társadalmi elfogadás fontosságára helyezi a hangsúlyt. Kedden a Mikulások az Ability park - krampuszoknak öltözött - munkatársaival 10 helyszínen tesztelték, hogy a fogyatékkal élők be tudnak-e jutni a közintézményekbe. Ajándékot kaptak, akik elősegítik a fogyatékosok integrációját, és virgácsot, akik nem tartják be a törvényeket. Hétfőn virgácsot kapott az Amerikai Alapítványi Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium, ahol az akadálymentes közlekedés nem volt biztosítva.

Kedden ellátogattak a Pesti Központi Kerületi Bíróságra, ahol a Mikulás akadálytalanul bejutott az épületbe. A biztonsági őrök olyan készségesek voltak, hogy ajándékot is kaptak. A Mikulásnak öltözött kerekes székes Hruskó Erika a Népszabadságnak elmondta, hogy külön öröm ez számára, mert 2004-ben egy munkajogi per során már megpróbált bejutni az épületbe, de akkor az őrök lépcsőnként cipelték fel.

Hasonló fogadtatásban volt része az Oktatási Jogok Biztosának Hivatalában, ahol Aáry Tamás Lajos ombudsman azt üzente, hogy a Mikulás feltétlenül várja meg, mert éppen úton van munkahelye felé. Az Ability Park munkatársai viszonylag gyorsan bejutottak az épületbe, viszont hiányolták, hogy egyetlen mozgáskorlátozottak számára fenntartott mosdó sincs kialakítva. Ennek ellenére Aáry Tamás Lajos a maximum elérhető 5 pontból 4-et kapott és ajándékban részesült.

A Mikulásnak nem volt ilyen szerencséje a Szalay utacia Budapest 202. sz. Postahivatallal. A két bejárat közül egyiken sem tudott bejutni kerekesszékével. A posta vezetője ingerült volt és kiabált. Többször rendre utasította a sajtót, hogy ne filmezzenek és rácsapta az egyik krampusz kezére az ajtót. Bejutni az épületbe nem lehetett, mert a vezető a biztonság kedvéért még kulccsal is bezárta.

Tíz perc tanakodás és telefonálgatás után végül kijött az egyik alkalmazott és elmondta, hogy ha egy kerekesszékes akar feladni csekket, vagy levelet, akkor kijönnek az utcára elveszik tőle, és ők végzik el a műveletet. A visszajáró pénzt és a csekket illetve a leveleket az utcán várakozó fogyatékosnak adják át. Az Ability Park Mikulása a posta csengőjére akasztotta a virgácsot.

Mikulás a zebrán
Mikulás a zebrán
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.