Kerekesszékes kudarc az új akadálymentes villamosmegállókban

Hiába újak és elvileg akadálymentesek a Fehérvári út környéki villamosmegállók, a mozgáskorlátozottak kerekesszékkel a magas padkákon és a balesetveszélyes rámpákon küzdik át magukat minden nap – írja az abcúg.hu.
Augusztus végén adtak át a Fehérvári és a Bartók Béla úton 35 akadálymentesített villamosmegállót. A BKK erről szóló közleménye azt írta, hogy a korszerűsített és az akadálymentességi követelményeknek megfelelő 35 megállóhelyperon már alkalmas a biztonságos utasforgalomra. Zsuzsa azért kereste meg az Abcúg.hu-t, mert szerinte ez nem igaz. A stroke miatt lebénult édesanyjával naponta szembesül azzal, hogy a megújult villamosmegállók és azok környéke minden, csak nem akadálymentesített. A Fehérvári úton ugyanis a süllyesztett járdaszegélyek helyenként 3-4 centiméterrel magasabbak az úttesthez képest, ezért visszadobják a kerekesszék első kis kerekeit. Az Andor utcánál például öt és fél centiméter magas volt a padka.

Zsuzsa jelezte egyébként a helyi önkormányzati képviselőnek a problémát, aki kiment egy hónapja, még az építkezés idején, és beszélt az építésvezetővel. Ott azt a választ kapta: betartják a szabványt. Zsuzsa azt szeretné elérni, hogy legalább kenjenek kis plusz aszfaltot a járdaszegélyekhez, hogy használható legyen.

Az Abcúg.hu megkereste a BKK-t, illetve a kivitelező Colas Út Zrt.-t, azt kérdezte tőlük, pontosan milyen építésügyi szabvány alapján minősítették akadálymentesnek az átadott villamosmegállókat, valamint tesztelték-e azokat kerekesszékes emberek bevonásával. A BKK a szabványokról és a tesztelésről nem írt semmit, annyit válaszoltak, hogy a Fehérvári út jelenleg is munkaterület, mivel a helyszínen az útépítés október végéig tart.

„Az elkészült 35 megállóhely tehát a biztonságos, akadálymentes utasforgalomra ténylegesen alkalmas, bizonyos kényelmi funkciók – mint az utasvárók, FUTÁR-kijelzők, egyes gyalogátkelőhelyek – még nem készültek el teljes körűen. A BKK nem kívánta hosszabb ideig fenntartani a villamospótlást, mint szükséges; az Ön által említett Andor utcai villamosmegálló használata pedig már jelenleg is kényelmesebb, mint a felújítás előtt" – írták.

Zsuzsa szerint azonban például az Építész (hivatalosan Albertfalva) utcai lámpás gyalogátkelő már nem munkaterület, készen van. Az úttest felülete és a villamossínek közötti aszfaltozás már láthatóan végleges. Az Andor utcában még valóban zajlik az építkezés, de ez nem lehet kifogás arra, hogy a kereszteződés ne legyen akadálymentes.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.