Kerékbilincs - jutányos áron?

November 1-jén lép hatályba az új kerékbilincs-rendelet. A rendészeti tárca közleményben adott tájékoztatást a szabályok változásáról, ezeket foglaltuk össze röviden.

Új egységes, országos rendszer jön létre az eddigi - önkormányzati szintű - szabályozás helyett, így a jövőben az ország minden pontján azonos szabályok érvényesülnek a kerékbilincs használatánál és a gépjárművek elszállításánál.

Tízezresek klubja

Az önkormányzatok december 31-ig még alkalmazhatják a mostani tarifákat, de jövőre már egységesen 11.500 forintot kell fizetni a kerékbilincs miatt, a jármű elszállítása pedig - a település lakosságszámától függően - 14.500-20.000 forintot. (Budapesten jelenleg a kerékbilincs eltávolításáért 7.200 forintot kell fizetni, ha a tulajdonos intézkedés közben érkezik a helyszínre, illetve 14.400-at, ha a bilincs felszerelésének napján befizeti a büntetést).

Két napot adnak

Az új rendelet szerint fizetés nélküli parkolás esetén csak akkor tehetik fel a kerékbilincset, ha külön táblán jelzik ennek lehetőségét. A lebilincselt autó üzemben tartójának két napja van, hogy kérje a bilincs eltávolítását, különben a közterület-felügyelet elszállíthatja.

Dugóban olcsóbb

A kerékbilincsért fizetendő összeg felét kell megtéríteni akkor, ha a felszerelés közben a járműhöz visszaérkező vezető kéri a bilincs eltávolítását, és 'a szabálytalanságot megszünteti', és akkor is, ha az 'eltávolításra jogosult' az előírt két óránál legalább fél órával később érkezik a helyszínre; ha pedig legalább egy órát késik, akkor egyáltalán nem kell a költséget megtéríteni.

Rendszámlálás

A közterületen rendszám nélkül hagyott jármű a figyelmeztetés elhelyezésétől számított 30 napon túl szállítható el. A felügyelet az elszállítástól számított 30 percen belül az önkormányzat honlapján közzéteszi a jármű adatait, emellett az elszállításról a közterület-felügyelet, valamint a rendőrség is tájékoztatást nyújt. (A fővárosban elszállított  - legalábbis az üzemképtelen - járművek tulajdonosai jelenleg ITT tájékozódhatnak.)

Hűlt helyén matrica

Jövő év májusától az elszállított autó helyén egy matrica várja majd a sofőrt, amelyről megtudhatja, hol veheti át járművét. Az átvételre legfeljebb fél éve van - azután a közterület-felügyelet eladhatja. További változás, hogy aa helyszínen képszpénzben, postai csekken és átutalással is lehet majd fizetni.

Parkoló-sprint

Január 1-jétől a jármű üzemben tartjót a közterület-felügyelőnek egyszer meg kell kísérelnie felhívni a központi nyilvántartóban megadott elérhetőségen, és ha az autós negyed órán belül a helyszínre ér, megússza a kerékbilincset, illetve a szállítást.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.