Költségtérítés: Pálffy 25 millióval "csak" a hatodik

Több költségtérítést markoltak fel a képviselők már ebben parlamenti ciklusban, mint az azt megelőző négy évben - írja a Blikk. A toplista vezetője, Hörcsik Richárd (Fidesz) 2010 májusa óta bruttó 26,8 millió forintot kapott. 2006 és 2010 között is ő járt a legjobban, akkor 24,8 millió vándorolt a zsebébe.

A Blikk elkérte a parlamenttől a költségtérítési tízes toplistát. Eszerint az élboly legalább bruttó 25 milliót vághatott eddig zsebre. Ám a ciklusból hátralévő 14-16 hónapban újabb 11-12 milliót is besöpörhetnek a politikusok. Így a 40 milliót közelítik majd a legnagyobb térítések, szemben az előző parlament 24 milliós összegeivel. A növekedés oka az, hogy 2009 előtt a politikusok még nem adóztak ebből a pénzből, s amikor ez változott, a honatyák annyit emeltek az összegeken, hogy nettójuk ne csökkenjen.

A költségtérítés két részből áll. Egyik a lakhatási támogatás, amely 115 950 forint, s annak jár, akinek a fővárosban vagy választókerületében nincs lakása. A nagyobbik rész a választókerületi pótlék, mértéke attól függ, milyen messze van a képviselő választókerületének székhelye Budapesttől. Ez újabb havi 140-672 ezer forint lehet. 

A lap megkereste a listán első helyen szerepelő fideszes Hörcsik Richárdot, ám érdemi információhoz nem jutott, mert a képviselő előbb visszahívást kért, majd elérhetetlenné vált. A második helyen álló jobbikos Apáti István viszont nyilatkozott: szerinte lelkiismeretes munka esetén elmegy a pénz a költségekre. Közölte:Budapest–Mátészalka oda-vissza 600 kilométer, városi irodájának fenntartása pedig havi 40 ezer forintba kerül, ráadásul választási évben mindig több a kiadás. A harmadik helyen álló fideszes Vitányi István azzal érvelt: 160 ezer forint a havi benzinköltsége, és évi 40 ezer kilométert autózik. Hozzátette: 41 települést képvisel, az utak pedig olyan rosszak, hogy négyévente vehetne egy új autót.

A tízes listán egyébként csak jobboldali képviselők szerepelnek. Pálffy István például a hatodik helyen áll 25 385 445 forinttal. Az erős jobboldali jelenlét annak köszönhető, hogy a fővárostól messze fekvő kerületekben a szocialisták kevésbé erősek, egyéni mandátumot a végeken nem is szereztek.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.