Képviselő szabadon gyalázhat meg emlékműveket?

Nem kell felfüggeszteni annak a jobbikos képviselőnek a mentelmi jogát, aki a Károlyi-szobor talapzatára helyezett koszorúkat a szemétbe dobta – ezt javasolja az Országgyűlés mentelmi bizottsága.

Több mentelmi ügyben is dönteni kell a parlamentben hétfőn. Lenhardt Balázs jobbikos képviselő mentelmi jogának felfüggesztését a Legfőbb Ügyészség garázdaság szabálysértése miatt kezdeményezte.
A politikussal szemben az V . kerületi kapitányság állampolgári bejelentés alapján járt el, mert tavaly november 2-án elvette a budapesti Károlyi-szobor talapzatáról az ott elhelyezett két koszorút és egy virágcsokrot, s azokat a közeli hulladékgyűjtőbe dobta.

Közben Lenhardt Károlyi Mihályt többek között „nemzetünk egyik sírásójának”, és „ nemzetvesztőnek” nevezte. Ezt videokamerával rögzítették, és a felvétel azóta az interneten megtekinthető.

Az ügyészség szerint a cselekmény alkalmas lehet a garázdaság szabálysértésének megállapítására, ám Lenhardt a bíróság tájékoztatása szerint a megkeresésre mentelmi jogáról nem mondott le. Így a parlamentre vár a döntés, de a szakbizottság – négy igen és két nem szavazattal – a képviselő kiadását nem javasolja. A határozati javaslatot – amelyből az következik, hogy képviselő a továbbiakban is szabadon gyalázhat meg emlékműveket – nem indokolták.

Mirkóczki Ádám ugyancsak jobbikos országgyűlési képviselőt Hunvald György jelentette fel. A volt erzsébetvárosi polgármester – akit első fokon hűtlen kezelés, okirat-hamisítás és hivatali visszaélés miatt másfél évre ítéltek – úgy véli: a parlamentben a becsületét csorbító, valótlanságokat tartalmazó, valamint jelentős érdeksérelmet okozó kijelentések hangzottak el.

„Itt jön egy gyöngyszem az egész ügyben – a nagy értékű luxusgépkocsiparkját visszakapta, és a repülőgépét is. Hát hol élünk, kérem szépen, 2012 Magyarországán?! Vagyonosodási vizsgálat nem volt, vagyonelkobzás természetesen szintén nem volt. Kérdem én – s szerintem Magyarországon elég sok embert érdekelne –, hogy egy polgármesternek miből telik repülőgépre és luxusautóparkra” – egyebek mellett ezt mondta az ülés jegyzőkönyve szerint Hunvalddal kapcsolatban Mirkóczki február 27-én, nem sokkal az ítélet kihirdetése után.

A mentelmi bizottság előtt a jobbikos képviselő kijelentette: napirend előtti felszólalásában egy „politikus bűnöző” büntetőügyéről beszélt, kijelentéseit vállalja, s kérte mentelmi joga felfüggesztését. A bizottság azonban a magánvádas ügyekben követett gyakorlata szerint – szintén négy igen és két nem szavazat mellett – nem javasolja a képviselő kiadását.

Juhász Ferenc volt szocialista honvédelmi miniszter Budai Gyula korábbi elszámoltatási biztos ellen kezdeményezett rágalmazás miatt büntetőeljárást. Tavaly decemberben Budai azt állította, hogy  „képviselő még honvédelmi miniszterként hozzájárult ahhoz, hogy valódi értékük töredékéért szolgálati luxuslakásokat adjanak át minisztériumi felsővezetőknek és tábornokoknak. 44 luxuslakásról van szó, ennek révén 2002–2010 között közel 800 millió forint kár érte az államot ( ...)". Azt is kijelentette, hogy az ügyészség hivatali visszaélés miatt kérte Juhász mentelmi jogának felfüggesztését.

A szocialista politikus viszont azt hangoztatta, hogy a mentelmi jogának felfüggesztését egyetlen ügy tisztázása érdekében kezdeményezték, a hivatali visszaélés pedig szóba sem került. Jelezte ugyanakkor, hogy csak 2002 és 2006 között volt miniszter, tehát a Budai által jelzett időszak vélelmezett törvénysértéseiért nem igazán felelhet.

A mentelmi bizottság kormánypárti képviselői ezúttal ismét azon az állásponton voltak, hogy két közszereplő – két parlamenti képviselő – vitájában nincs helye büntetőeljárásnak. Az ellenzék viszont úgy látta, hogy Budainak kormánybiztosként hivatalból tisztában kellett lennie a tényekkel, s ennek ellenére tett téves nyilatkozatot. A bizottság végül három igen és két nem szavazattal a mentelmi jog felfüggesztésének elutasítását javasolja. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.