Képviselő maradt a „holokamuzó” jobbikos

Nem tartotta méltatlannak a képviselőségre a debreceni közgyűlés a holokauszttagadó szélsőséges politikust, de azért "elhatárolódnak" tőle.
A "holokamuzásért" nem jogerősen pénzbüntetésre ítélt Ágoston Tibor debreceni jobbikos önkormányzati képviselő ügyében indult méltatlansági eljárást a debreceni önkormányzat közgyűlése úgy zárta le, hogy nem állapította meg a képviselő méltatlanságát. A pénteken ülésező közgyűlés ugyanakkor állásfoglalást adott ki arról, hogy a város elítéli a politikus szavait, s felszólítja arra: kövesse meg a helyi zsidó hitközséget, s Debrecen minden polgárát.

Mint beszámoltunk róla: a Debreceni Járásbíróság idén március­ban nem jogerősen 750 ezer forint pénzbüntetésre – vagy ennek meg nem fizetése esetén 300 ­napi fogházra - ítélte Ágoston Tibort, a Jobbik debreceni önkormányzati képviselőjét, református presbitert. Ágoston 2014 januárjában a Jobbik egyik debreceni rendezvényén a holokauszttal viccelődött, azt „holokamunak" és „holokasztnak" nevezte, s kijelentette azt is: Magyarországra rá akarják kényszeríteni, hogy megemlékezzen a holokausztról.

A méltatlansági indítvány benyújtója egy helyi magánszemély volt, aki szerint a képviselő kijelentései alkalmasak arra, hogy a szavazók által beléje vetett közbizalmat gyöngítsék, megingassák. A beadvány szerint a képviselőknek ki kellene zárniuk a közgyűlésből Ágostont, aki képviselőhöz méltatlanul viselkedett.

Papp László polgármester azt mondta: a közgyűlés azért nem állapította meg a képviselői méltatlanságot, mert ennek jogi feltételei Ágoston esetében nem állnak föl, de a városvezetés most is, ahogyan korábban megtette, elhatárolódik Ágoston magatartásától. Szekeres Antal jegyző kérdésünkre azt válaszolta: a jogszabály szerint akkor állapítható meg egy képviselő méltatlansága, ha jogerősen szabadságvesztésre ítélik, ez pedig Ágoston esetében nem áll fönn, hiszen büntetőügye még folyamatban van.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.