Kapkodnak a széthulló múzeumi negyed darabjai után

Óbuda is bejelentkezett a Liget Budapest Projektből kieső múzeumokra. A Fő tér körül formálódó „múzeumi körzethez” ugyanis kiválóan illeszkedne a Liget-projektből kiszoruló Fotó Múzeum.

Az Óbuda kulturális központjának szánt Zichy-kastélyban található például a Vasarely-kiállítás, amely egyébként idén felkerült a Guardian tíz legjobb, kevéssé ismert európai múzeumának listájára. Az épületen a Kassák Múzeummal osztoznak, de a közelben van az Óbudai Múzeum, a Budapest Galéria és Varga Imre Gyűjtemény is. A kerületben összesen 12 kiállítótér található sétatávolságra, amelyek méltó környezetet biztosítanának a magyar fotóművészetet bemutató tárlatnak.

...még több kultúra. Egyelőre a tervek csatáznak
...még több kultúra. Egyelőre a tervek csatáznak
Móricz-Sabján Simon/ Népszabadság

Bús Balázs, a III. kerület polgármestere ideális helyszínnek látja a fejlesztés előtt álló Hajógyári-szigetet. A jövő héten egyeztet is erről L. Simon Lászlóval, lévén a Miniszterelnökség államtitkárát bízták meg a sziget hasznosítási tervének elkészítésével. De annyi bizonyos, hogy a lehetséges funkciók között a múzeum is szerepel.

A kormány egyébként április végi határidővel rendelte meg az aquincumi helytartói palota és a sziget déli nyúlványának fejlesztési koncepcióját. Ebben a Hadrianus-palota rekonstrukciója mellett (noha az újjáépítést a szakma nagy része eleve elhibázott, hiteltelen műemlékvédelmi megoldásnak tartja) egy élménypark létrehozásának, valamint az egykori hajógyári épületek kulturális-közösségi célú hasznosításának feltételeit kell részletesen bemutatni. A 37 hektáros területen lévő hét ingatlant 2013 végén négymilliárd forintért vásárolta vissza az állam.

A feladattal Lázár Jánost még mint Miniszterelnökséget vezető államtitkárt bízták meg, aki azt először a Magyar Kajak- Kenu Szövetségnek (MKKSZ) passzolta tovább. A szövetség aligha meglepő módon a sportcélú hasznosítást helyezte előtérbe: a sziget déli csücskére 12 hektáros sport- és rekreációs központot álmodtak, de régészeti parkot, múzeumokat, éttermeket és irodákat is terveztek. Ezután kapta meg a feladatot L. Simon László, aki a Hadrianus-palota okán a Forster örökségvédelmi központot is bevonta a munkába. (L. Simon felel a Vár átépítését célzó Hauszmann-tervért is.) A tavaly novemberi kormányhatározat a 2015–2018-as időszakot jelöli meg a megvalósításra, a fejlesztést kiemelt beruházássá minősítik.

Óbuda mellett Józsefváros is magának szeretne egy részt a szétesőben lévő múzeumi negyedből. A kerület képviselő-testülete felkérte Kocsis Máté polgármestert, hogy kezdeményezzen egyeztető tárgyalásokat a Józsefvárosi pályaudvar funkcionális megújulását eredményező beruházásról, amely a Liget-projekt alternatívájaként, vagy akár annak részeként valósulhatna meg. A kerületvezető júliusra ígért tájékoztatást.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.