Kényszergyógykezelés várhat a tüdőbetegekre

Egy most készülő rendelettervezet szerint a jövőben akár kényszergyógykezelésre is bent lehetne tartani a kórházakban a TBC-s betegeket. Magyarországon jelenleg 1800 TBC-st tartanak nyilván, közülük 100-150 nem hajlandó együttműködni az egészségügyi intézményekkel.

Magyarországon mintegy 1800 TBC-s beteget tartanak nyilván, közülük 100-150 nem hajlandó együttműködni az orvosokkal, nem megy kórházba, és ezzel másokat is veszélyeztet - adta hírül a hirado.hu.

Tavalyi adatok szerint Borsod-Abaúj-Zemplén megyében duplájára emelkedett a TBC-s megbetegedések száma a korábbi évekhez képest. Bartus Ágnes, az edelényi tüdőkórház főorvosa, az észak-magyarországi régió regionális tüdő-szakfőorvosa a hirado.hu-nak elmondta: a TBC terjedését alapvetően a szociális helyzet gyorsítja. Borsodban a munkanélküliség is a duplája az országos átlagnak, és sok a hajléktalan is.

A megyei tisztifőorvos kötelező tüdőszűrést rendelt el a 30 évnél idősebb lakosság körében, de nincs semmilyen szankció. Ha valaki nem megy el, semmit se lehet vele szemben tenni, mert már nincs kényszergyógykezelés. Pontosabban ettől az évtől kezdve akár karhatalommal is elő lehet vezettetni a beteget, ám erőszakkal nem lehet bent tartani a kórházban.

Kovács Gábor, a Magyar Tüdőgyógyász Társaság elnöke elmondta, a TBC nem annyira fertőző, mint például a nátha vagy az influenza. "Általában az kapja el, akinek gyengébb az immunrendszere vagy valamilyen gyengítő betegsége van. Természetesen jobban fertőz a hosszabb időn át szorosabban egymás mellett élők, például a hajléktalanok között" - tette hozzá Kovács Gábor.

Az együttműködésre hajlandó, a gyógyszereket rendesen szedő betegek 60-80 nap alatt eljutnak oda, hogy nem igényelnek további kórházi kezelést, otthon gyógyulhatnak, akik viszont önkényesen távoznak a kórháztól, sokkal nehezebb helyzetben vannak. Körülbelül a betegek fele távozik néhány hetes, egy-két hónapos kezelés után, amikor még a szervezetükben ki lehet mutatni a bacilusokat. Sokan azért hagyják el idő előtt a kórházat, mert nem bírják ki sokáig alkohol nélkül.

Kovács Gábor tájékoztatása szerint egy készülő rendelettervezet értelmében a jövőben a kényszergyógykezelésnek is meglesz a lehetősége, vagyis a fertőző TBC-seket kényszerrel lehet majd a kórházban tartani.

Csánky Eszter tüdőgyógyász, a Miskolci Semmelweis Kórház osztályvezető főorvosa azt mondta, van olyan betegük, akit 15 éve nem sikerült olyan állapotba hozni, hogy a szervezetében ne legyen TBC-baktérium, és akadnak olyan betegeik is, akik már rezisztenssé váltak a kezelésre - írja a hirado.hu.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.