Kiss Ernő-per: kenőpénz vagy munkadíj?

Szerdán a Fővárosi Törvényszéken megkezdődött Kiss Ernő dandártábornok, az ORFK egykori bűnügyi főigazgatójának a pere. A Központi Nyomozó Főügyészség vesztegetést színlelve elkövetett befolyással üzérkedéssel vádolja Kisst.

A vádhatóság szerint miután az MVM Zrt. egykori vezérigazgatója, Kocsis István ellen nyomozás indult, Kiss Ernő olyan kijelentéseket tett, miszerint több százezer euró fejében Kocsis számára kedvező fordulatot vehet az ügy, akár ártatlansága is kiderülhet. Később egy „Szabó” néven bemutatkozó ismeretlen férfi Kocsis ügyének egy másik vádlottjával azt közölte: ha fizetnek, jól alakul majd az ügyük, ha nem, akkor rosszul. Szabó hatmillió euróban határozta meg Kocsis kimenekítésének az árát.

Kiss Ernő a bíróságon
Kiss Ernő a bíróságon
Veres Viktor / Népszabadság

Kocsis és más tanúk vallomása, valamint az ügyben elvégzett többórányi telefon- és lakáslehallgatás anyaga alapján az ügyészség arra a következtetésre jutott, hogy valójában Kiss Ernő volt az, aki kilátásba helyezte, hogy el tudná intézni az ügyet. A nyomozás idején felvetődött Polt Péter legfőbb ügyész és Pintér Sándor belügyminiszter neve, mint akiken keresztül Kissnek elvileg befolyása lehetett volna az ügyre.

Semmi nem bizonyítja, és az ügyészség sem állítja, hogy Kiss bármelyik vezetőt megkísérelte volna megkeresni Kocsis érdekében. Elgondolkodtató viszont, hogy Kocsisnak miért kellett volna Kiss közbenjárása ahhoz, hogy Polttal vagy Pintérrel beszéljen, amikor mindkettőt jól ismerte, jobb viszonyban volt velük, mint a korábbi botrányai miatt kegyvesztett Kiss Ernő. Egy időben Pintér és Kocsis is tagja volt az OTP igazgatóságának, Polttal pedig sportvadászokként ismerték egymást.

A szerdai tárgyaláson a vádirat ismertetése után Kiss Ernő részletes vallomást tett, amelyben ártatlanságát hangoztatva egyebek között azt kifogásolta, hogy az ügyészség csak a rá nézve terhelő bizonyítékokat vette számba, a mentő tényeket és körülményeket nem, noha a törvény szerint az is kötelessége lett volna. Valamennyi indítványát elutasították, így esélye sem volt a nyomozati szakban az ártatlanságának bizonyítására.

Kiss tagadta, hogy közbenjárást ígért volna pénzért Kocsis ügyében. Elmondása szerint Kocsis gyanúsított-társával, Szász Andrással 2011 decemberében állapodott meg abban, hogy segíti őt az ellene folyó bírósági eljárásban. Az általa kért 300 ezer euró, amiből Szász Kiss közlése szerint csak 120 ezret fizetett ki, az ő munkadíja volt. Ennek az összegnek a fejében áttanulmányozta a per 16 ezer oldalas nyomozati anyagát, elemezte az iratokat, és megírta Szász bírósági vallomásának vázlatát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.