Kémügy: Oroszok hatoltak be a Nemzetbiztonsági Hivatalba?

Az NBH-tisztikar poligráfos átvilágításán túl technikai támadás is érhette orosz részről a magyar államot az előző ciklusban, írja a Heti Válasz.

A Heti Válasz a kémügy kapcsán már korábban írt arról: egy, az oroszoknak is dolgozó magyar vállalkozás kapott megbízást arra, hogy poligráfos vizsgálattal szűrje ki a titkosszolgálatnál azokat az embereket, akik belső információkat visznek ki. Most a lap újabb információkról számol be: ezek szerint igaz ugyan, hogy az orosz hátterűként azonosított Zömök Kft., illetve vezetője, Püski László részt vett az NBH tisztikarának átvilágításában, de nem ő volt a főszereplő.

A lap információi szerint egy korábbi NBH-s belső vizsgálat, illetve a jelenleg folyó nyomozás világossá tette: külön orosz különítmény érkezett Magyarországra a feladatra. Noha Galambos Lajos főigazgató környezetében azt terjesztették, hogy a Zömök égisze alatt bolgár (tehát EU-tagtárs) szakembergárda végzi a poligráfos vizsgálatokat, az „orosz munkanyelvű" kollégák nem balkániak voltak, hanem oroszok. Ezt a tényt az elhárítás tolmácsa és pszichológusa is jelezte a főigazgatónak, aki a „riasztás" ellenére nem állíttatta le az akciót.

A Heti Válasz szerint mindössze másfél tucat NBH-munkatársat vetett alá hazugságvizsgálatnak az orosz vendégek; ehhez viszont saját technikai hátteret telepítettek a szolgálat székházába. Az eszközök a ferihegyi kisgépes terminálon keresztül érkeztek az országba - a feltűnésmentes behozatalt az NBH repülőtéri kirendeltsége biztosította (együttműködésben a légikikötő védelmi rendszereit működtető Zömök Kft.-vel).

A lap forrásai szerint egy humánerőforrás-átvilágításhoz sem titkolózásból, sem külföldi szakemberből, sem gépekből nem kell ennyi - így mindinkább az NBH technikai megtámadására terelődött a kémgyanú.

Heti Válasz azt írja: egyértelművé válik, hogy a Zömök Kft.-nek fedőszervi-közvetítői szerepet osztottak ebben a játékban, ami például abban nyilvánult meg, hogy a céget jegyző Püski László fuvarozgatta Budapesten az orosz különítményt. Hazai viszonylatban ugyanakkor igenis jelentős (volt) e vállalkozás.

A cikk szerint az 1990-es évek közepén az a - Zömök becenéven emlegetett - Gyimesi György indította el a bizniszt, aki a BM III/II-es csoportfőnökségnél osztályvezetőtársa és barátja volt ifj. Apró Antalnak. Sőt, Zömök és Apró a rendszerváltás után megint együtt őrködött - akkor épp a reptér biztonsága felett.

Előbbi, a behatolásjelző és kerítésvédelmi rendszert működtette, utóbbi egyéb security-szolgáltatásokat nyújtott - és testvérével, Apró Piroskával (Gyurcsány Ferenc anyósával) közös részvénytársaságát, az S-Komplexet oda is költöztette a Ferihegy Airport I/A portájára. Az Apró család cége időközben kifulladt, a Zömök pedig Gyimesi bizalmasára, Püski Lászlóra szállt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.