Kémügy: ombudsman vizsgálja a titkosítást

Az adatvédelmi biztos vizsgálja a kémügy titkosítását, olvasható a Hír TV honlapján. A cikk szerint Jóri Andrásnál a kémkedésre való felbujtással gyanúsított Szilvásy György ügyvédje kezdeményezte az államtitokká minősítés felülvizsgálatát, de hasonló kéréssel fordult a biztoshoz a nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnöke is.

Az Hír TV információi szerint az ombudsman az érintett szervektől már bekérte a szükséges dokumentumokat, az eredmény ismeretében dőlhet el, hogy a 40 évre államtitokká minősített ügy részleteiből melyek tartozhatnak a nyilvánosságra.

- A Magyar Köztársaság szuverenitását súlyosan sértő tények nyilvánosságra kerülése valóban akkora problémákat okozhat az országnak, ami teljesen egyértelművé teszi, hogy ezeknek a titkoknak bizonyos körben létezniük kell. Az, hogy ezek oda tartoznak-e vagy nem, csak egy vizsgálat során állapítható meg. Az biztos, hogy van egy olyan adatkör, aminek a titokban tartásához súlyos érdekek fűződnek Magyarországon - mondta a Hír TV-nek Jóri András adatvédelmi biztos.

Jelen pillanatban az ügyészségnek kellene kezdeményeznie a kémügy titkosításának feloldását - mondta a Hír TV-nek a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár. Kovács Zoltán szerint mivel még folyik a nyomozás, másnak egyelőre nincs jogosultsága erre, a kormánynak pedig egyelőre kialakított álláspontja sincs az üggyel kapcsolatban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.