Kémügy: a Fidesz összehívná a bizottságot, az MSZP a teljes nyilvánosság mellett

A Fidesz szerint maffiahálózatokra emlékeztetnek a "kémkedési perként" ismert büntetőügyre adott baloldali reakciók, ezért az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának összehívását kezdeményezik. Az MSZP a teljes nyilvánosság mellett.

Erről Kocsis Máté, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke beszélt szerdán, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján.

A képviselő példátlannak nevezte, hogy Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök nyilatkozatában a bírót fenyegette bukással, míg a baloldal más szereplői az ügyeszeknek üzengettek burkoltan. Kocsis Máté szerint ezek a "szélsőséges és veszélyes reakciók" teszik indokolttá a nemzetbiztonsági bizottság összehívását.

"Ezek a reakciók ugyanis maffiahálózatokra emlékeztetnek" - fogalmazott, hozzátéve: "egészen világosan látszik, hogy a maffiabaloldal politikusai, ha módjukban állna, akkor személyes leszámolást végeznének mind a bíróságon, mind az ügyészségen". Kocsis Máté aláhúzta, az ügyben eljáró bíró, valamint az ügyészek támadása is az igazságszolgáltatás működését veszélyezteti.

Gyurcsány Ferenc, Bajnai Gordon és Mesterházy Attila egyaránt a védhetetlent próbálja védeni - hangsúlyozta, megjegyezve, ez érthető, mivel közeli munkatársai voltak Szilvásy Györgynek, aki "valószínűleg sokat tud a múlt koalíciójának közös és viselt dolgairól":

A kormánypárti képviselő szerint az említett politikusok egységes kiállása azt mutatja, hogy a "mai napig is működik a veszélyes maffiabaloldal". Mindez azt is jelenti, hogy most is együtt vannak, akik együtt tették tönkre az országot" - fűzte hozzá.

A fideszes politikus kitért arra is, mire számít az ügyben a baloldaltól a jövő héten: miután a bizottság megismeri a per titkosított iratanyagát, a baloldal várhatóan kétségbe vonja azok hitelességét, ezért ugyanők nyilvánosságra hozatalt, majd hanganyagokat követelnek, amelyeket végül manipuláltnak nyilvánítanak. "Hát így működik a maffiabaloldal, így védik nem létező becsületüket" - összegzett a bizottsági elnök.

Kocsis Máté tájékoztatása alapján Csampa Zsolt és Németh Szilárd frakciótársával közösen azt kérték, a bizottság július 15-én délelőtt zárt, rendkívüli ülésen ismerhesse meg az ügy iratait. Hozzátette, arra kérik Molnár Zsoltot, a testület szocialista elnökét, hogy ha szükséges, kérje be az ide vonatkozó iratokat az Alkotmányvédelmi Hivataltól, a rendőrségtől, a katonai ügyészségtől, valamint az ügyben eljáró debreceni bíróságtól. Kiemelte, a Fidesz a nyilvánosság pártján áll, az ügy titkosításának feloldásáról azonban csak a bizottsági ülés után lehet beszélni, mivel akkor derül ki, mely szerv rendelte el.

Szólt arról is, a kormánypártok - eddigi gyakorlatuknak megfelelően - ezúttal is hozzájárulnak ahhoz, hogy Vadai Ágnes is részt vegyen a nemzetbiztonsági bizottság ülésén annak ellenére, hogy a Demokratikus Koalíció (DK) színeiben politizáló független képviselő nem tagja a testületnek.

A Debreceni Törvényszék múlt pénteken kémkedéssel összefüggő bűncselekmények miatt elsőfokú - nem jogerős - ítéletet hirdetett, amely szerint Galambos Lajos, a Nemzetbiztonsági Hivatal korábbi főigazgatója, valamint Szilvásy György, a Gyurcsány-kormány titokminisztere letöltendő börtönbüntetést kapott, míg Laborc Sándor, aki Galambos Lajost váltotta a hivatal élén, felfüggesztett büntetést.

Zamecsnik Péter, Laborc Sándor védője a tárgyalás után azt mondta az MTI-nek, hogy az ügy iratanyagát 2040-ig titkosították. A pénteki ítélethirdetést zárt tárgyalás keretében tartották meg, csak az ítélet rendelkező része volt nyilvános.

Molnár Zsolt, a nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnöke a Népszabadság megkeresésére azt mondta: az MSZP mindig a teljes nyilvánosság pártján állt, most is azt támogatja, hogy az állampolgárok minden tényt megismerhessenek az ügyben. „A folyamatban lévő büntetőügyeket szerintünk nem szabad pártpolitikai célokra felhasználni” - tette hozzá Molnár Zsolt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.