Keményen visszaüzent Lázárnak a miniszter

Az Orbán-kormány két alapminisztere került konfliktusba egymással, amikor Lázár János miniszterelnökségi és Fazekas Sándor földművelési miniszter összekapott az agrártámogatásokat osztó Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalon (MHV).

Az uniós források elosztása terén mindkét minisztert joggal lehet kritizálni, a vita valódi tétje az államműködés jobbítása helyett vélhetőleg inkább a pénz és a befolyás.

A hétvégén „minősíthetetlen hangvételű, alaptalan támadásnak” nevezte Fazekas Sándor az MTI-n keresztül minisztertársának az MVH-val kapcsolatban pénteken megfogalmazott bírálatát. Lázár akkor úgy fogalmazott, hogy „nem a minisztériumnak van háttérintézménye, hanem a háttérintézménynek van minisztériuma”, ami a létszámadatok alapján jogos, tekintve, hogy a tárcánál hétszázan, míg az MVH-nál ezerhétszáznál is többen dolgoznak. A Miniszterelnökség vezetője az év elején a jogutóddal megszüntetendő kormányzati intézmények listájára is felírta az uniós agrártámogatások elosztásával és ellenőrzésével foglalkozó, évente mintegy 800 milliárd forint sorsáról döntő hivatalt, amely szerint a gazdák védelme helyett az Európai Unió érdekeit képviseli.

Fazekas Sándor és Lázár János a parlamentben
Fazekas Sándor és Lázár János a parlamentben
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Korábban Fazekas is sokat tett azért, hogy a két tárcagazda viszonya ne legyen felhőtlen: azt ­követően, hogy a Fidesz 2014-es győzelme után a vidékfejlesztés – évi mintegy 1300 milliárdos – támogatási kerete a Lázár vezette Miniszterelnökséghez került, az agrárminiszter visszatérően szóvá tette a támogatások kifizetésének késedelmét. Tény, hogy a Lázár tárcája ezen a téren meglehetősen szerényen teljesített: 2015 végére 700 milliárdnyi pályázat kiírását ígérték, ám alig a felével végeztek. Miközben a nyilvánosság előtt Lázár presztízskérdést csinált belőle, hogy az uniós támogatások lehívását fel kell gyorsítani, és egyetlen fillér sem ragadhat bent a rendszerben, a valóságban semelyik tárca sem halmozott föl akkora restanciát, mint a Miniszterelnökség a vidékfejlesztésben.

Ugyanakkor a Fazekas Sándor minisztériumához tartozó MVH-t sem ok nélkül éri a bírálat: ez a hivatal produkálta az orbáni kormányzás első kézzelfogható államigazgatási korrupciós ügyét. A hivatal alelnökét bilincsben vitték el a rendőrök jogtalanul fölvenni próbált agrártámogatások miatt, egy vesztegetéssel kapcsolatos bírósági ügyben is érintettek, és összesen a hivatal 80 alkalmazottja ellen folyik vizsgálat. Lázár egyébként elsősorban az MVH kevéssé ügyfélbarát hozzáállását kritizálta, valószínűleg nem alaptalanul: az utóbbi időben csak a 100 százalékig szabályos pályázatokat fogadják be, a legminimálisabb, nyilvánvalóan jóhiszemű elírásokat is keményen szankcionálják, amit az ügyfelek sokszor értelmetlen vegzálásként élnek meg. A Miniszterelnökség vezetője sok hasonló hódmezővásárhelyi esetet említett. Azt viszont nem tette szóvá, hogy az általa vezetett minisztérium vidékfejlesztési pályázataira jelenleg is a fél ország hiába vár, pedig így lenne teljes a kép.

Az azonban nem világos, hogy az összecsapásból melyik miniszter kerül ki győztesen, s hová kerülhet a MVH: ha átalakul vagy megszűnik, akkor újra kell kezdeni az uniós ­akkreditációt, ami hosszú hónapokra vagy akár egy évre is megakaszthatja az agrártámogatások folyósítását.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.