Keményen sújtja Baranyát az orosz embargó

A tej- és a húskiviteli piacon máris érezteti hatását az orosz embargó, de a legnagyobb problémát nem is az adott tételek  kivitelének meghiúsulása okozza, hanem az a piaci sokk, amit a tilalom eredményez - közölte a Baranya Megyei Mezőgazdasági Termelők Szövetségének elnöke.

Az agrár érdekképviseleti szervek szerint az előzetesen számítottnál is nagyobb károkat okoz a termelőknek az orosz embargó hatására bekövetkezett drasztikus piaci változás. Utóbbi állásponttal ért egyet Wilhelm József, a Baranya Megyei Mezőgazdasági Termelők Szövetségének elnöke, aki elmondta: a cégek visszajelzése szerint a tej- és a húskiviteli piacon máris érezteti hatását az embargó - írja a bama.hu.

A Baranya megyei lap cikke szerintaz elnök közölte: a legnagyobb problémát nem is az adott tételek  kivitelének meghiúsulása okozza, hanem az a piaci sokk, amit a tilalom eredményez. Szerinte máris látszik, hogy az unió belső piacán jelennek majd meg azok az áruk, amelyeket az embargó miatt nem lehet kivinni az orosz piacra.

A várható túlkínálat komoly gondot okozhat a magyar gazdálkodóknak, akik termékeik mintegy 80 százalékát az Európai Unión belül értékesítik. 

Az érintett cégek máris megkezdték a vészforgatókönyvek kidolgozását. Nem kizárt, hogy lesznek olyanok, amelyek szlovák minta szerint reagálnak, északi szomszédainknál ugyanis több társaság azonnal létszámleépítést helyezett kilátásba. Szakmai körökben terjedő álláspont szerint logikus lépés lehet az állatállomány, azon belül a szaporulat drasztikus visszafogása.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.