Keményen levágják a menekülteket a Keleti pályaudvaron

A halálból jöttem – mesélte az egy fillér nélkül rekedt 29 éves szír férfi, akit Hamzának hívnak, és Deir ez Zorban hagyta hátra szüleit meg a három testvérét.
A férfi az Iszlám Állam vérengzései láttán döntött úgy, hogy nekivág a világnak. Egy elektromossággal foglalkozó vállalatnál dolgozott, 2400 euró megtakarított pénze volt. Törökországon és Görögországon át jött, a tengeren egy felfújható hajóval utazott, amelyben még 55-en voltak rajta kívül. A tengeri útért 1300 eurót fizetett az embercsempésznek. Szombaton érkezett a Keleti pályaudvarra. Budapest határából egy taxis 150 euróért hozta el a pályaudvarra (Kétszáz volt a tarifa, azt alkudta le 150-re). Most abban reménykedik, hogy hamarosan megérkeznek az osztrák "embermentő" önkéntesek, akik állítólag konvojban indultak el, és az a céljuk, hogy elvigyék autóval azokat Nickelsdorfig, akiknek nincs pénzük a vonatra, vagy nem férnek föl a kétóránként induló szűkös szerelvényekre.

A Migration Aid sátrai körül egyre több a német-arab nyelvű felirat, amelyeken arra tanítják a menekülteket, hogy kell elmondani (németül) a nevüket, s melyek a legalapvetőbb kifejezések. A magyar hatóságok az belmúlt hetekben nem foglalkoztak ilyen dolgokkal. Úgy ment át több mint százezer ember az országon, hogy a legelemibb tájékoztatást sem kapták meg.

A taxishiénák módszereihez csak a pályaudvari büfések pofátlansága mérhető. A félliteres ásványvíz ára időközben 400 forint fölé kúszott. Szerencse, hogy a civil segítők - akik közül többen beszélnek arabul - a névtelen polgárok adományai révén el vannak látva vízzel, abból minden menekült részesülhet. A legnagyobb szükség a közelgő hűvösebb éjszakák miatt polifoamra, hálózsákra és pokrócokra van.

A szír fiúval történt beszélgetés fordításáért köszönet a Rama nevű budapesti egyetemi hallgatónak, aki három éve érkezett a családjával Magyarországra.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.