Keményedik körülöttünk az influenzahelyzet

Záhonyban maszkban történik a határellenőrzés, Romániában lemondott a H1N1 elleni küzdelmet összefogó államtitkár, meghalt a fertőzéstől Ausztriában egy 11 éves olasz gyerek, a németek sürgetik az oltást, s közben ugyanúgy vitáznak, mint mi. H1N1: keddi helyzetkép.

A záhonyi határátkelőhelyen maszkban érkezett az utas Ukrajna felől Magyarországra, s a határőr is maszkot viselt. A szomszédos megyében 13 ezer megbetegedést regisztráltak, s 650 személyt ápolnak kórházakban. Ez némiképp növelte Szabolcs-Szatmár megyében az oltóanyag iránti keresletet, egyre többen mentek patikába a H1N1 elleni védőoltásért.

A Magyar Vöröskereszt elnöke, Habsburg György ma 40 ezer szájmaszkot adott át ukrán partnerének sokezer olyan gyógyszer kíséretében, amelyek enyhítik az influenza tüneteit.

Romániában lemondott posztjáról Adrian Streinu Cercel egészségügyi államtitkár, aki a H1N1 vírus által okozott influenza elleni intézkedések összehangolója volt az utóbbi hetekben. A megbetegedések száma egyre nő az országban, s a nemzetbiztonsági kérdésekkel foglalkozó legfőbb romániai szerv, a CSAT is összeült a helyzet áttekintésére. A hétfői sajtó bizonyos nézetkülönbségekről vélt tudni az államtitkár és Traian Basescu államfő között a járvány kezelésének kérdésében. Basescu hétfőn egy sajtóértekezleten alapos fejmosásban részesítette az államtitkárt. Úgy fogalmazott: Cercel nyilatkozataival "rázúdította az apokalipszist" Romániára, erőltetve az oltóanyag importját, holott - vallja Basescu - erre nincs szükség, országon belül ugyanis lesz elegendő oltás.

Alacsony az érdeklődés Ausztriában az új influenza elleni oltás iránt a veszélyeztetett szakmákban az első napok tapasztalatai alapján - adta hírül kedden az osztrák sajtó. Egy héttel ezelőtt kezdődött az egészségügyi alkalmazottak oltása, önkéntes alapon. Az első három napon a 38 ezer bécsi egészségügyi dolgozóból - a technikai és kisegítő személyzetet is beleértve - százan jelentkeztek az injekcióért. Salzburg tartományban hétfő estig 350 kórházi dolgozó oltatta be magát az új influenza és hétszáz a "hagyományos", a szezonális influenza ellen. Az egészségügyi alkalmazottaknak általában 20-30 százaléka kér védőoltást a szezonális influenza ellen, a lakosság többi részében 12 százalék ez az arány. Hétfőn Ausztriában is halálos áldozatot követelt a betegség. Az első halálos áldozat egy 11 éves olasz állampolgárságú lány volt. Eddig 493-an betegedtek meg Ausztriában.

Több egészségügyi hatóság és szakértő sürgette Németországban az új típusú influenza elleni oltást.
Az elmúlt napokban szerte az országban ugrásszerűen megnövekedett a fertőzések száma, és a H1N1-vírus immár 6 halálos áldozatot követelt. A szakértők egyetértettek abban, hogy kezdetét vette a fertőzés terjedésének új hulláma, és az elkövetkező hetekben a megbetegedések számának növekedésével, illetve a betegség eddiginél súlyosabb lefolyásával kell számolni. Keddi értesülések szerint az ország valamennyi tartományában a lakosság részéről rendkívül alacsony az úgynevezett oltási hajlandóság.

Német vita az ottani oltóanyagról

Egy neves német szakértő határozott fenntartásait fogalmazta meg a német lakosság számára rendelt Pandemrix nevű oltóanyag ellen. Michael Kochen, a göttingeni egyetem általános orvostudományi karának vezetője, egyben a Német Általános-és Családorvosi Társaság igazgatója szerint az Európai Gyógyszerügynökség által ajánlott vakcinát előzőleg nem tesztelték a szükséges mennyiségben és mellékhatásai ezért is bizonytalanok. A göttingeni professzor ugyancsak emiatt alkalmatlannak tartotta azt a Celvapan nevű oltóanyagot, amelyet - általános felháborodásra - csak a közszolgálatban dolgozók, továbbá a katonák számára biztosítottak. Michael Kochen egy harmadik vakcinát ajánlott, mégpedig a Novartis cég Focetria nevű oltóanyagát, amihez ugyanakkor Németországban nem lehet hozzájutni. Az országban eddig mintegy 30 ezren betegedtek meg az új vírus általi fertőzésben.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.