Keményedik a szombathelyi kórházper

Fellebbez a munkaügyi bíróság ítélete ellen a Vas Megyei Markusovszky Kórház, ugyanakkor beperli a magyar államot - mondta Lakner László, az intézmény vezérigazgató-főorvosa csütörtökön.

A Szombathelyi Munkaügyi Bíróság szerdai, nem jogerős ítélete szerint a Markusovszky kórháznak 16 millió 528 ezer forintot és annak kamatait kell megfizetnie 70 dolgozójának, akik elmaradt ügyeleti díjuk miatt pereltek. Lakner László vezérigazgató-főorvos elmondta: álláspontjuk szerint a kórház az akkor érvényben lévő jogszabályok betartásával számolta ki és fizette ki az ügyeleti díjakat, az állam tehet arról, hogy ezeket a szabályokat több mint két évig nem volt képes az európai uniós irányelvhez igazítani.

Az uniós irányelv szerint az ügyeleti idő teljes egésze munkaidőnek számít, az Alkotmánybíróság által időközben megsemmisített kormányrendelet alapján pedig úgy számolták ki a díjazást, hogy az ügyeletben eltöltött időnek csak egy részét tekintették munkaidőnek.

Lakner László úgy fogalmazott: ha a szerdán hozott ítélet nem változik és másodfokon jogerőre emelkedik, igazságtalannak tartaná, ha csak azoknak fizetnék ki az elmaradt ügyeleti díjakat, akik perre mentek a kórházzal szemben. Ha minden dolgozójuknak kifizetnék az  elmaradt ügyeleti díjakat annak a számításnak alapján, amelyet a bíróság által kirendelt igazságügyi könyvszakértő alkalmazott, az 100-150 millió forintos többletterhet jelentene. Erre viszont a kórháznak a jelenlegi gazdasági helyzetben nincs pénze.

A kórház vezérigazgató-főorvosa hangsúlyozta: az intézmény mindig jogkövető magatartást tanúsított, csak az érvényben lévő jogszabályok szerint fizethették ki a díjakat, így ha mégis pert veszítenek, az államnak kell megtérítenie ennek a költségét. Lakner László arról még nem tudott nyilatkozni, vajon a jelenlegi munkaügyi perbe tudják bevonni másik alperesként az államot, vagy másik pert indítanak; közlése szerint a részleteken még dolgoznak a jogászaik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.