Kemény szigorítás jön az iskolai menzákon

Jövőre a közétkeztetésben tíznaponta legfeljebb egyszer adható majd sült krumpli, rántott hús és tejszín, valamint meghatároznák a felhasználható só és a hozzáadott cukor mennyiségét, továbbá a húsok zsírtartalmát – legalábbis ez szerepel a közétkeztetésről szóló rendelettervezetben, amelyet május 10-éig lehet véleményezni a kormány honlapján.

Rendeletben szabályozná a közétkeztetést az állam, az erről szóló törvénytervezet a kormányzati honlapon jelent meg – adta hírül az Origo.

A rendelettervezet, amelyet május 10-ig lehet véleményezni a kormány honlapján, egyebek mellett kötelezné a menzákat arra, hogy egész napos étkeztetésnél fél liter tejet (vagy ennek megfelelő kalciumtartalmú tejterméket), négy adag zöldséget vagy gyümölcsöt adjon, utóbbiakból egy adagot nyersen, illetve legyen három gabonaalapú élelmiszer is az ételek között – idézi a portál a tervezetet.

Bölcsődénél elég négy deci tej, három adag zöldség-gyümölcs és két gabona alapú élelmiszer, míg napi háromszori étkezésnél ezek a számok három deci és két-két adag. A tervezet előírja, hogy 3 év alatt minimum 2,8 százalékos tej kell, tilos cukrozni a tejet, bölcsődében tilos a bő olajban sült étel, de más menzákon is csak tíznaponta egyszer engedélyezett.

Szintén tíznaponta egyszer használhatnak tejszínt a szakácsok. Inni vízen kívül tea vagy ásványvíz adható, előírják a tea cukormennyiségét, illetve az ételek sótartalmát is. Ez utóbbit illetően 2020-ig a napi bevitt sómennyiséget évi 10 százalékkal csökkenteni kell, míg el nem érik egész napos étkeztetésnél a napi 5, napi háromszori étkezésnél a 3,5 grammot.

Átlagosan a napi energiamennyiség 30 százaléka származhatna zsírból, a hozzáadott cukor 8 százalék lehet. Tilos lenne a 30 százaléknál magasabb zsírtartalmú hús, a 23 százaléknál magasabb zsírtartalmú húskészítmény, a szénsavas, cukrozott üdítő és a nem gyümölcs alapú szörp, bizonyos gyümölcsnektárok. Betiltanának hat E-számos színezéket is a hat éven aluliaknak, és ennek a korosztálynak tilos lesz a sertés- és baromfizsír felhasználása is. Édesség önállóan ebédként nem adható majd, de egyébként is csak úgy, ha egyharmad rész gyümölcsöt vagy tejet tartalmaz.

Megszabják a diétás étkezés szabályait is. Szigorú lesz a tájékoztatási kötelezettség is, a közétkeztetőnek étlapot kell készítenie és kifüggesztenie, ezen feltünteti minden étkezés energia-, zsír-, telített zsírsav-, fehérje-, szénhidrát-, cukortartalmát, sótartalmát és az allergén összetevőket. A tervezet táblázatokban foglalja össze, hogy miből mennyit kell adni egyes korcsoportoknak, milyen energiaszükséglettel, adagokkal, sóbevitellel kell számolniuk a menzáknak – olvasható az Origón.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.