Kemény beszólás Orbánnak jobbról

Ha Bajnai nem törli el a 13. havi nyugdíjakat és jövedelmeket, ma is fenntarthatatlan pályán mozogna az államháztartás - nyilatkozta a kormánynak beszállító gazdaságkutató vezetője.

A várakozásainál rosszabbul szerepelt a Fidesz a választásokon; "el kellene gondolkozni, miért hiányzik néhány százezer voks" - többek között erről beszélt a Heti Válasznak adott interjúban Heim Péter, a kormánynak beszállító Századvég Gazdaságkutató elnöke arra utalva, hogy a Fidesz 600 ezerrel kevesebb voksot kapott, mint négy éve.

A konzervatív közgazdász véleménye szerint az emberek nem szeretik a hosszú háborús hadviselést, "egy részük már belefáradt ebbe, s békére vágyik". Heim Péter úgy vélte, a Fidesznek le kell vonnia a tanulságokat a budapesti eredményekből is: "a fővárosi értelmiséggel ki kell egyeznie". A baloldal bukását pedig azzal magyarázta, hogy ha valaki nagyon elégedetlen is volt az Orbán-kormánnyal, akkor is nehezére esett volna "egy ilyen katyvaszos, teljes hangzavarban lévő társaságra szavazni".

Ami az Orbán-kormány unortodox gazdaságpolitikáját illeti, Heim Péter szerint a jó makrogazdasági mutatók nem kizárólag ennek köszönhetők - "egy helyreállítódási perióduson megy keresztül a magyar gazdaság" az elmúlt hét évben recesszióban voltunk. És ami még meglepőbb volt egy konzervatív szakembertől: Bajnai Gordonról azt mondta, "ha nem törli el a 13. havi nyugdíjakat és jövedelmeket, akkor ma is fenntarthatatlan pályán mozogna az államháztartás".

Arra is kitért a Századvég vezetője, hogy a Fidesz - a Jobbik megerősödésétől tartva - fenn fogja tartani a harcias retorikát, ez viszont káros az országra nézve, mert félelmet kelt és elriasztja a külföldi befektetőket.

Kérdésre kitért a rezsicsökkentés folytathatóságára is; megfogalmazása szerint" a rezsicsökkentéssel már elmentünk a falig: tovább nem lehet folytatni", abban pedig nem hisz, hogy bármilyen ágazatot nonprofittá kellene alakítani, mert ez inkább baloldali gondolkodásmódra vall.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.