Kémbotrány: Szilvásy ügyvédje az adatvédelmi biztoshoz fordult

A kémügyben hamarosan befejeződik az iratismertetés, és a négy gyanúsított ellen még az idén vádat emelhetnek. Szilvásy György ügyvédje az adatvédelmi biztoshoz fordult, mert szeretné elélni, hogy védence kihallgatási jegyzőkönyveit nyilvánosságra hozzák.

A Budapesti Katonai Ügyészség napokon belül befejezi a kémbotrány néven elhíresült nyomozás iratainak ismertetését és még idén négy személy ellen emel vádat államellenes bűncselekmény elkövetése miatt – tudta meg a Magyar Nemzet.

A Katonai Főügyészségen történt tárgyalása után szabadlábon védekezhető Szilvásy György egykori titokminiszter a Gyorskocsi utcai Vizsgálati Főosztály kijáratánál
Móricz Simon 2011.07.04. Digitális 2011. július 4. A Katonai Főügyészségen történt tárgyalása után szabadlábon védekezhető Szilvásy György egykori titokminiszter a Gyorskocsi utcai Vizsgálati Főosztály kijáratánál. Fotó: Móricz Simon

A Budapesti Katonai Ügyészség a június 28-án kirobbant botrányban kémkedéssel gyanúsította meg Galambos Lajost, felbujtás gyanújával hallgatta ki Szilvásy Györgyöt, a Gyurcsány-kormány titokminiszterét, bűnpártolással gyanúsította meg az NBH egykori főigazgatóját, Laborc Sándort, valamint felbujtóként meggyanúsította az orosz hátterű biztonságtechnikai cég, a Zömök Kft. társtulajdonosát, Püski Lászlót.

Molnár Lajos – Galambos Lajos, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) egykori főigazgatójának ügyvédje – elmondta, hogy ők megismerték az eljárás iratait. Molnár úgy véli, hogy az iratok nem cáfolják Galambos vallomását, ennek alapján az ügyfelével szemben folytatott eljárás megszüntetésére tett indítványt és várják a táblabíróság döntését.

Meglehetősen furcsa, hogy a Magyar Nemzet tényként közli: a gyanúsítottak ellen még az idén vádat emelnek – hangsúlyozta kérdésünkre Syilvásy ügyvédje, Sebes Péter. Az ügyészségtől szerinte bizonyosan nem származhat ez az információ, hiszen erről eljárási okokból még korai lenne beszéli. Így a cikket maga kifejezetten olyan nyomásgyakorlásként értékeli, amellyel az ügyészség döntését próbálják meg befolyásolni.

Sebes megerősítette, hogy valóban megtörtént az iratismertetés. Most az ügyészségnek hatvan nap áll rendelkezésére ahhoz, hogy döntsön: vádat emel, megszünteti a nyomozást vagy annak kiegészítését rendeli el.

Ez utóbbira az ügyvéd is indítványt tett. Egyrészt kezdeményezik, hogy folytassanak további bizonyítást egyes események megtörténtére vagy kizárására, illetve Szilvásy szerepére vonatkozóan. Sebes úgy véli, az ügyészség ez utóbbi tekintetében számos bizonyítási lehetőséget hagyott figyelmen kívül.

A megismert nyomozati iratok alapján Szilvásy bizonyosan nem követett el bűncselekményt – állítja Sebes Péter. A dokumentumokban szereplő cselekmény miatt szerinte ugyanis akkor sem lehetne büntetőeljárást folytatni, ha az teljes egészében bizonyítva lenne. Az ügyvéd állítja: ezt támasztja alá az is, hogy a bíróság nem járult hozzá védencének előzetes letartóztatásba helyezéséhez.

Miután az egész ügy államtitoknak minősül, Sebes konkrétumokról nem beszélhet, bár meggyőződése szerint a Szilvásy kihallgatásáról készült jegyzőkönyvek semmilyen érzékeny információt nem tartalmaznak. Ezért az adatvédelmi biztost arra kérte, hogy kezdeményezze az iratok tikos minősítésének törlését.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.