„Kell a kormánynak a 200 milliárd forint, mert üres az államkassza”

Az MSZP pertársaságot szervez a magánnyugdíj-pénztári tagoknak és próbapert indít az egyes pénztárak megszüntetésére vonatkozó kormányzati javaslat miatt.
Ezt Korózs Lajos, az Országgyűlés népjóléti bizottságának MSZP-s alelnöke jelentette be kedden Budapesten. Közölte, hogy a pertársaságot Magyar György ügyvéd fogja képviselni.

Hozzátette: a magánnyugdíjpénztárakat érintő törvénymódosítás nem szól másról, minthogy kell a kormánynak ez a 200 milliárd forint, mert üres az államkassza. A politikus szerint intézkedésével az állam megfosztja tulajdonától az érintett több mint 60 ezer embert.

A szocialista politikus értékelése szerint a kormány javaslatával ellehetetleníti, kifosztja a pénztárakat, és az öngondoskodás csíráját is kiírtja a társadalomból.

Elmondta, minden létező csatornán felhívják a figyelmet a pertársasághoz való csatlakozásra.

Korózs Lajos szót emelt az ellen is, a szociális törvény módosítása szerint nyolcmillió forintot is kérhetnek egy tartós bentlakásos intézménybe kerülőtől. Elfogadhatatlan, ha az állam, akinek a szolidaritás értelmében gondoskodnia kellene a magukra maradt idősekről, úgy lép fel, mint egy uzsorás - tette hozzá.

Az ellenzéki képviselő kifogásolta azt is, hogy arra készülnek, hogy az egész életjáradék-piacot államosítsák. Azt mondta, meg is tették ez ügyben az első lépéseket azzal, hogy az FHB Életjáradék Zrt.-t eladták a Nemzeti Eszközkezelőnek.

E szerint - folytatta - az eszközkezelő üzletelni fog azokkal az idősekkel, akik - "talán utolsó kétségbeesésükben" - az ingatlanukról lemondanak életjáradék fejében. Korózs Lajos szerint az ingatlan árának harminc százalékát kell kifizetni az idős embernek, a hetven százalékot "zsebre lehet tenni", ez pedig nem kétséges, hogy a fideszes oligarcháknak fog jutni.

Burány Sándor, az Országgyűlés költségvetési bizottságának szocialista elnöke azon a véleményen volt, hogy a kormánypártok újra becsapták az embereket azzal, hogy a Ház kedden a devizahitelek piaci árfolyamon történő forintosítása mellett döntött. Szerinte a kormányváltás előtti árfolyamon kellett volna átváltani a hiteleket, mert a forintot a kormány politikája gyengítette elsősorban.

A magánnyugdíjpénztárakról szólva emlékeztetett arra, hogy a kabinet maga alakította ki a szabályozást. Először lehetetlen helyzetbe hozta a kormány a pénztárakat, majd erre hivatkozva most meg akarja szüntetni azokat. Ez nem más, mint "egy intézményesített szabadrablás" - jelentette ki.

Lenne olyan javaslat, ami a helyzetet megoldaná, például ha a felhalmozott vagyont az emberek átvihetnék az önkéntes nyugdíjpénztárakba - tette hozzá.

Korózs Lajost kérdezték arról is, hogy a Magyar Nemzet keddi számában azt írta, közveszéllyel fenyegetés gyanúja miatt tettek ellene feljelentést a Központi Nyomozó Főügyészsége egy múlt pénteki parlamenti felszólalása miatt. A politikus a magánynyugdíjpénztárak ügyével kapcsolatban akkor arról beszélt, az érintett hatvanezer ember annyira elégedetlen, hogy "fel fogja gyújtani a minisztériumot".

Korózs Lajos azt mondta, ez egy retorikai fordulat volt, pontosan annyi a valóságtartalma, mint az államadósság csökkentésének: egyikből sem lett semmi.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.