Nem nagyon kapkodtak a 4-es metró üzleteiért

Eredményesnek nyilvánította a főváros a 4-es metró aluljáróiban lévő üzletekre kiírt bérlői tendert, holott csak a helyiségek felére kaptak érvényes ajánlatot.

A 34 üzletre a 158 regisztrált pályázó nyújtott be ajánlatot, a jelentkezők között több olyan is akadt, aki két-három helyiségre is pályázott. A tenderen meghirdetett négy megálló – Baross tér, Etele tér (Kelenföld), Kálvin tér, Móricz Zsigmond körtér – közül csak a Kálvin tér „kelt el” teljes egészében. Igaz, itt csupán egyetlen helyiségre pályázhattak az érdeklődők. Ez volt egyébként a legnagyobb – 106 négyzetméteres – a bérlemények között. A legkevésbé kelendőnek a kelenföldi helyiségek mutatkoztak: a 15 boltból kilenc bérlő nélkül maradt. Az első körben meghirdetett 34 üzlet alapterülete egyébként meghaladta a 900 négyzetmétert.

Az ellenzéki városatyák szerint túl magas volt a kikiáltási ár
Az ellenzéki városatyák szerint túl magas volt a kikiáltási ár
Teknős Miklós

A gazdasági bizottság keddi ülésén jóváhagyta a bírálóbizottság által felállított sorrendet, és felkérte a hivatalt a szerződéskötések előkészítésére. A bizottsági döntés értelmében június 16-ig szerződhetnek az első helyen rangsoroltakkal, a visszalépők helyét pedig a soron következő foglalja el. Nincs kizárva ugyanis, hogy nemmindenki gondolta át teljes mélységében az ajánlatát, és még a szerződés aláírása előtt visszalép. A bizottság több tagja szerint a meghirdetett helyiségek közül többre is irreálisan magas bérleti díjat ajánlottak.

A bérlői szándék komolyságára egyébként a hiánypótlási eljárások során rá is kérdezett a pályázat lebonyolításával megbízott Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ (BFVK) Zrt. A tenderrel így is elégedett volt a bizottság. A leggyorsabb bérlők akár már júniusban megnyithatják a boltjukat – jelentette ki Hutiray Gyula, a fővárosi önkormányzat gazdasági bizottságának elnöke.

A bérlő nélkül maradt üzletekre valószínűleg még ebben a hónapban új pályázatot írnak ki. A lebonyolítással ismét a BFVK-t bízták meg, a feltételeken viszont változtattak: átlagosan tíz százalékkal csökkentették a minimális bérleti díj összegét.

Az első pályázat meghirdetéséről döntő bizottsági ülésen a minimális bérleti díj meghatározása gerjesztette a legnagyobb vitát. Losonczy Pál (Jobbik) túlságosan magasnak találta a négyzetméterenkénti havi nettó 23 200–27 650 forintos kikiáltási árat, s rajta kívül a bizottságban többen is úgy vélték, hogy az aluljárókban jelenleg érvényesített bérleti áraknál jóval magasabb díjszabás elriasztja majd az érdeklődőket.

Másrészt szűkítették a kívánatos funkciók körét. A korábban már letiltott szex- és dohánytermékek mellett tiltólistára került a szendvics, a péksütemény, a Fornetti és a pizza is, mondván, ilyen termékeket már így is több helyen árusítanak a kelleténél. Arról is döntöttek, hogy az új pályázatok elbírálásánál előnyt élveznek például a gyógyszertárak, az újságosok, az ajándéküzletek és a posta. A bérleti szerződéseket öt évre kötik, és további öt évvel meghosszabbíthatók.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.