Kegyelmet kérnek Geréb Ágnesnek - az áldozatok is

Az ikerbabájuk egyikét elvesztő, gyermekeivel jurtában élő házaspár is aláírta Geréb Ágnes kegyelmi kérvényét. Rajtuk kívül félszáz civil szervezet, közéleti személyiség és magánember írt levelet Schmitt Pál államfőnek elnöki kegyelmet kérjve a múlt pénteken jogerősen is két év fogházbüntetésre ítélt Geréb Ágnes szülész-nőgyógyásznak

A kegyelmet kérők levelükben azt írják, hogy Geréb Ágnes az elmúlt több mint húsz évben mind az intézményi, mind az intézményen kívüli szülészetben számos, a nemzetközi gyakorlatnak megfelelő újítást vezetett be. Figyelembe vette a szülők és gyermekek érdekeit és már a hetvenes években apákat "csempészett a szülészetekre". Magyarországon elsőként dolgozott azért, hogy a nők megválaszthassák gyermekük világra hozatalának módját és helyét, és ehhez külön tanulmányokat folytatott, illetve Magyarországra is elhívta a nemzetközileg elismert szakembereket. Az életvédelem terén is gyakorló szakember, a világon egyedülálló tanulmányt készített az abúzus és abortusz hatásáról a szülésre.

Az Anya-Baba-Barát szülészeti ellátás gyakorlását ma Magyarországon, a jelenlegi szülészeti gyakorlat mellett, az otthonszülés során lehet leginkább megvalósítani dr. Geréb Ágnes munkásságának köszönhetően.

A Magyar Asszonyok Érdekszövetsége és a Semmelweis Mozgalom által kezdeményezett, az államfőnek írt levélhez csatlakozott többek között a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség, az Európai Női Lobbi (EWL) magyar koordinációja, a MONA Alapítvány, az Orvosok a Szabad és Biztonságos Szülésért, valamint a Szülők a Szabad Szülésért Társaság is.

A szervezetek szerint a törvényhozás az elmúlt másfél évben több olyan rendelkezést hozott, ami a családok és az élet védelmét kiemeli és támogatja. Ehhez pedig a "szülés-születés méltósága" és az ezt támogató szakemberek megbecsülése is hozzátartozik. A kiszabott ítéletet túlzottan szigorúnak tartják, ezért kérik a kegyelmet.

Mint ismeretes a múlt pénteken másodfokon súlyosbította Geréb Ágnes büntetését a Fővárosi Ítélőtábla. Pelle Andrea, a szülész-nőgyógyász védőügyvédje az ítélet kihirdetését követően azt közölte: Geréb Ágnes szülész-nőgyógyász kegyelmet kér Schmitt Pál köztársasági elnöktől. Az ügyvéd azt mondta: nem várta, hogy fellebbezésüknek helyt adva felmentik védencét, de arra nem számított, hogy letöltendő fogházbüntetésre ítélik Geréb Ágnest. Arra pedig különösen nem számított, hogy az ítéletet még súlyosítják is oly módon, hogy nem a büntetés felerészének, hanem a kétharmad részének letöltése, vagyis több mint egy év után bocsátható feltételesen szabad lábra Geréb Ágnes.

Mindeközben Geréb Ágnes ellen további ügyei miatt - amelyek miatt több mint egy éve házi őrizetben van - vádemelést javasolt a rendőrség.

Az ítélet után számos politikus és közéleti személyiség fejezte ki elégedtlenségét, több országgyűlési képviselő szintén levélben kért államfői kegyelmet Geréb Ágnesnek.

A hatályos jogszabályok szerint a szülész-nőgyógyász és védője kérhet végrehajtási kegyelmet, amelyet az első fokon eljáró bírósághoz kell benyújtani.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.