Kedvenc ügyvédekkel dolgoztat a fejlesztési tárca

Közbeszerzés nélkül választhatják ki a minisztériumok azokat az ügyvédi irodákat, amelyeknek eseti megbízásokat kívánnak adni. A Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban erre az évre már több mint 200 millió forintos megbízást adtak ki a "kedvenc" jogi képviselőknek.

Már a 200 millió forintot is jóval meghaladja az az összeg, amelyet ügyvédek foglalkoztatására kötött le erre az évre a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium - derítette ki a stop.hu. A tárca a legtöbb pénzt, nettó 175 millió forintot a tavalyi év utolsó napjaiban kötötte le, de a jogászoknak a különféle feladataikat jellemzően idén júniusig kell elvégezniük.

A hírportál szerint szinte nem telik el úgy hét a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban, hogy ne bíznának meg valamilyen feladattal egy ügyvédi irodát, ráadásul vannak "kedvencei" is a tárcának. Ilyen például a Horváth és Társai Ügyvédi Iroda Dla Piper, ők áfa nélkül eddig egyedül a nemzeti légitársaság pénzügyi átvilágítására 77 millió 539 ezer forintnyi megbízást kaptak, az utolsó, 30 milliós tételért június végéig kell dolgozniuk, de kaptak egy nettó 50 milliós megbízást is, ezért a sport projektek PPP-konstrukcióban való megvalósítását kell előkészíteniük.

Egy másik kedvence a tárcának a Sárhegyi és Társai Ügyvédi Iroda, amely arról híresült el, hogy itt ügyvédbojtárkodott Papcsák Ferenc korábbi elszámoltatási kormánybiztos. Ez az ügyvédi iroda csaknem nettó 70 millióért vizsgálja az M6-os autópálya körüli ügyeket - írja a portál. De gyakori partner a Siegler Konrád Ügyvédi Iroda is, amely 33 millió forintot kapott "jogi tanácsadás nyújtásáért a Nabucco Vezeték Projekthez kapcsolódó Projekt Támogatási Megállapodással összefüggésben".

A nyertes ügyvédi irodák egyébként versenyeztetés nélkül jutottak megbízásaikhoz, mivel Papcsák Ferenc egyéni képviselői indítványának eredményeképpen eltörölték a közbeszerzési törvénynek azt a passzusát, amely versenyhez kötötte a jogi szolgáltatások megrendelését. Így tavaly szeptember óta azzal a jogásszal és olyan áron szerződhet az állam, amelyikkel és amennyiért csak akar - írja  stop.hu.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.