Kedden csak akkor menjen orvoshoz, ha sürgős

Az egészségügy kedden egy napra „bezár”, csak sürgős esetben, az ügyeletek fogadnak beteget. Ez a nap, július elseje - Semmelweis Ignác születésének napja - ugyanis 2011 óta ünnep, munkaszüneti nap az egészségügyben dolgozók számára. Öt érdekképviselő szervezet közös levele szerint szerint ezen a napon még nincs mit ünnepelni.

Nincs rendelés a háziorvosi és szakorvosi rendelőkben, a kórházakban-klinikákon munkaszüneti napnak megfelelően dolgoznak, a sürgősségi betegellátás azonban teljes kapacitással működik. Az egészségügy nagy ünnepe alkalmából öt egészségügyi érdekképviselet - a Falusi Körzeti Orvosok Országos Szövetsége, a Független Egészségügyi Szakszervezet, a Magyar Orvosok Szövetsége, a Magyar Rezidens Szövetég és az Orvosegyetemek Szakszervezeti Szövetsége – készített a rendszerről szomorú kórrajzot.

Eszerint kétséges, hogy van-e egyáltalán mit ünnepelniük ezen a napon az egészségügyben dolgozóknak. Mint azt az érdekképviselők a közös közleményükben írják: akit ügyeletre osztanak, annak tizenkét-tizenhat-huszonnégy órát szünet nélkül kell dolgoznia. Sokszor a törvény szerint járó munkaközi szünetet sem tudja kivenni, mert egyszerre két-három ember feladatát kell ellátnia a szakemberhiány miatt. Az ügyelet végén még egy kicsit, egy-két órát benn kell maradni, mert a feladatot át kell adni a váltásnak, és el kell végezni az adminisztrációt is.

Mindezt arcpirító bérért. A kormányzati erőfeszítések, a béremelés még nem hozta el az európai szintű béreket az ágazatban dolgozóknak. Ugyan azt hallani, hogy milyen hatalmas fizetésemelést kaptak az egészségügyi dolgozók az utóbbi években, de tudniuk kell, hogy ez nem teljesen igaz. Természetesen minden plusznak örülnek a kollégák, de a többség még mindig a hivatalos létminimum alatt él családjával - írják.

A nővérek többsége egyedül neveli egy-két gyermekét, mert a házasságuk már ráment az állandó anyagi problémák miatti konfliktusokra és a rendszeres hétvégi-ünnepnapi munkavégzésre. Ők azok, akiknek gondot jelent a mindennapi létfenntartás is. Az öt szervezet közös levele szerint július elseje még nem ünnep, hanem a figyelemfelhívás napja.

 

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.