KDNP: Sólyom László kérjen normakontrollt a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvényről

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) azt kéri Sólyom László  köztársasági elnöktől, fontolja meg a bejegyzett élettársi  kapcsolatról szóló, hétfőn elfogadott törvény aláírását, és kérjen  előzetes normakontrollt az Alkotmánybíróságtól - írja levelében  Semjén Zsolt pártelnök.

"A Kereszténydemokrata Néppárt képviselőcsoportja azzal a (...) kéréssel fordul az Elnök Úrhoz, hogy a bejegyzett élettársi  kapcsolatról és az ezzel összefüggő élettársi viszony igazolásának  megkönnyítéséhez szükséges egyes törvények módosításáról szóló 2009.  április 20. napján elfogadott törvény aláírását megfontolni  szíveskedjék" - fogalmaz az MTI-hez kedden eljuttatott, Sólyom  Lászlónak címzett levelében a KDNP elnöke.

A politikus leszögezi: tény, hogy az azonos neműek kapcsolatát  már külön is szabályozza törvény, ám ez - a KDNP szerint - nem felel  meg annak az alkotmányos elvnek, amely a házasság intézményét védve  különválasztaná attól az új élettársi formát.

Emlékeztet: az Alkotmánybíróság határozatában rámutatott, hogy  sem a névviselés szabálya, sem az örökbefogadás eltérő szabályozása  nem jelent olyan lényeges elemet, amely a bejegyzett élettársi  kapcsolat és a házasság érdemi különbségét megalapozzák.

Mint Semjén Zsolt írja, meggyőződésük, hogy a jogalkotási  törvénynek nem felel meg, hogy pénzügyi és társadalmi hatásvizsgálat  nélkül a házassági szabályokra hivatkozva úgy vezeti be a törvény az  özvegyi jog és özvegyi nyugdíj intézményét, hogy annak pénzügyi és  társadalmi kihatásait nem ismerteti meg. Ezt ráadásul olyan  társadalmi és gazdasági környezetben teszi a kormány, amikor a  válságra és szűkös forrásokra hivatkozva a nyugdíjas rétegek  megszorítására készülnek.

A kereszténydemokrata politikus kifejti: az özvegyi nyugdíj és  özvegyi jog intézményének alapja a tartós életközösség elismerése,  és az a társadalmi szolidaritás, hogy a közvetlen hozzátartozó  halála ne jelentsen az özvegy számára a lelkieken túlmenő  elviselhetetlen terheket. Ez a feltétel a bejegyzett élettársi  kapcsolatnál nem biztosítható, bármikor a halál bekövetkezése előtt  közjegyzőnél könnyen kijátszható, és semmilyen alkotmányos alapja  nincs annak, hogy a be nem jegyzett élettársi kapcsolattal szemben  ilyen megkülönböztetéseket tegyen a jogalkotó.

Semjén Zsolt kérésével egyidejűleg az SZDSZ üdvözölte az  Országgyűlés döntését. Mint Gusztos Péter frakcióvezető-helyettes és  Léderer András ügyvivő az MTI-hez eljuttatott közleményükben írják,  a törvény körülbelül félmillió magyar ember számára teremt "egy  élhetőbb országot és lehetőséget magánéletének törvényes  rendezésére".

A szabad demokraták úgy vélik, e törvény elfogadása óriási lépés  az esélyegyenlőség megvalósulása felé. Álláspontjuk szerint a  törvény elősegíti az Alkotmány szellemének megfelelő jogegyenlőséget  Magyarország állampolgárai között.
Az Országgyűlés hétfőn fogadta el a bejegyzett élettársi  kapcsolatról szóló törvényt, valamint az ezzel összefüggő és az  élettársi viszony igazolásának megkönnyítéséhez szükséges  módosításokat. A képviselők 199 igen, 159 nem és 8 tartózkodás  mellett hozták meg a döntést. A törvény szerint bejegyezett  élettársi kapcsolatot két, tizennyolcadik életévét betöltött, azonos  nemű személy létesíthet anyakönyvvezető előtt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.