KDNP: elfogyott a kormánytöbbség

A KDNP szerint a liberális párt és frakció szétesése a kormányzáshoz szükséges parlamenti többség eltűnését jelenti. A párt emlékeztet Bajnai Gordon kijelentésére, miszerint csak akkor vállalja a miniszterelnöki tisztséget, ha stabil többség van mögötte.

A KDNP szerint a liberális párt és frakció szétesése a kormányzáshoz szükséges parlamenti többség eltűnését jelenti - írja Rétvári Bence, a KDNP országgyűlési képviselője csütörtöki közleményében. Az ellenzéki képviselő emlékeztet arra: Bajnai Gordon kormányfő többször is kijelentette, csak akkor vállalja a miniszterelnökséget, ha mögötte stabil többség van mögötte.

Mára azonban elfogyott a kormánytöbbség, az SZDSZ-ben az utóbbi napokban zajló események messze túlmutatnak a párton. Az SZDSZ-frakció április eleje óta támogatta a Bajnai-kormányt, Kóka János frakcióvezető azonban már július elsején egy internetes lapnak adott interjújában azt mondta, csak a saját szavazatát tudja garantálni, és azon dolgozik, hogy az SZDSZ ott maradjon a válságkezelés mellett, de egyéb garanciát természetesen ember nincs, aki vállalhatna.

Rétvári Bence szerint az SZDSZ-ben július folyamán lezajlott események tovább erősítették Kóka János frakcióvezető szavait, ezek alapján pedig feltételezhető, hogy nincs többé stabil többsége a Bajnai-kormánynak. "Az SZDSZ felbomlása a kormánytöbbség felbomlását is jelenti".

Ha a miniszterelnök nem tudja sürgősen felmutatni a radikálisan átalakult liberális képviselőcsoport megerősített bizalmát, akkor a Bajnai-féle szerződés szerint is előre hozott választásra van szükség.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.