KDNP-ultimátum a Fidesznek

Ultimátumot adott a KDNP a Fidesznek. A kereszténydemokraták nem szavazzák meg a parlamenti képviselők összeférhetetlenségéről és javadalmazásáról szóló szabályokat – amelyeket részletesen az országgyűlési törvény és a házszabály-módosítás tartalmaz –, ha a Fidesz nem akceptálja a KDNP által megfogalmazott módosító indítványokat.

Legalábbis ma reggel a KDNP elnöksége így foglalt állást. Véleményüket a Fidesz-KDNP frakcióülésen délelőtt Rubovszky György pár perc alatt „előadta”, aztán távozott is a tanácskozásról, mert más bizottsági elfoglaltságának kellett eleget tennie.

Rubovszky György
Reviczky Zsolt 2006.07.03. Digitális 40. sz. DVD Parlament, ülésterem Rubovszky György (Fidesz) főügyész választás.

A NOL-nak Rubovszky György azt mondta, nem kérték, hogy vegyék le a T. Ház napirendjéről ma a szavazást az összeférhetetlenségi és javadalmazási szabályokkal kapcsolatos módosító indítványokról. És ha a parlament el is fogadná a módosítókat, a zárószavazás előtt az alkotmányügyi bizottság még előterjeszthet módosító javaslatokat, és azok már nemcsak koherenciazavar kiküszöbölésére vonatkoznak, hanem érdemi változtatásokat is eredményezhetnek. A KDNP-s indítványoknak így szerezhetnek érvényt, azok ugyanis most nem szerepelnek a kormány által támogatott sorban.

Rubovszky György hangsúlyozta: magával az összeférhetetlenséggel a KDNP-nek „nincs baja”. Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője ugyanakkor a helyettes államtitkári fizetésben maximálná a képviselők alapbérét, ami jelenleg bruttó 750 ezer forint lenne. Ugyanakkor Lázár azt is javasolta, hogy ezen felül semmilyen más pénzbeli kiegészítést, pótdíjakat ne kapjanak a képviselők, viszont benzinkártya bevezetésével pótolták volna az utazási költségeket. Rubovszky személyes véleménye, tehát nem a hivatalos KDNP-álláspont: „az államtitkároknak ugyanakkor jár szolgálati lakás, és más juttatások is. A parlamenti képviselőknek viszont nem. Holott vannak idősek is, míg a helyettes államtitkárok „a ’30-as korosztály”.

A KDNP viszont azt sérelmezi, hogy a parlamenti frakció-alkalmazottak száma a Lázár János által jegyzett verzió szerint nem haladhatná meg a képviselők számát – ez Rubovszky szerint elfogadhatatlan. Ahogyan az is, hogy az összeférhetetlenségi és javadalmazási szabályokat ciklus közben, 2013 januárjától tervezik bevezetni a tudomása szerint. „A KDNP 2014-et mond, mert meccs közben nem illik megváltoztatni a játékszabályokat” – tette hozzá. A kereszténydemokraták azt is nehezményezik, hogy a parlamenti képviselőség mellett nem lehetne más kereső tevékenységet folytatni – árulta el a KDNP-s honatya, aki szerint ez negatív megkülönböztetés.

Egyeztetni fogunk a KDNP-vel, tárgyalni fogunk – nyilatkozta lapunknak Lázár János. A Fidesz-frakcióvezető viszont közölte, a meghatározott kereteknél több pénzt nem tud a költségvetés a parlamenti képviselőknek biztosítani. Gulyás Gergely fideszes képviselő – aki a nyilvánosság előtt képviseli az országgyűlésitörvény-tervezetet és az azzal összefüggő házszabály-módosítást – szintén úgy nyilatkozott, hogy egyeztetnek, de a szabályozások elfogadásának a parlamenti ütemezése, menetrendje ettől nem lassul, nem változik. Más fideszesek, akik a frakcióülésen jelen voltak, a NOL-nak azt mondták, „a KDNP kevesli a pénzt, amit a képviselők kaphatnak” „És lehet, hogy egyes kereszténydemokrata honatyák nem szeretnék feladni ügyvédi praxisukat” – tették hozzá.

Cikkünk írása közben a kereszténydemokrata képviselők konzultációra vonultak. Az egyik KDNP-s munkatársunknak azt mondta, lehet, hogy a nap végére megoldást is találnak, hiszen például sok fideszes is úgy látja, hogy a parlamenti képviselőséggel – az oktatási és művészeti tevékenységen kívül – más állás is összeférhető kellene hogy legyen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.