Katonatiszt fenyegette az MSZP-t?

Értesülésünk szerint a katonai ügyészség a napokban őrizetbe vett egy honvéd századost, akit azzal gyanúsítanak, hogy ő készítette az MSZP újpesti irodájánál november 6-án megtalált csőbombát. Úgy tudjuk, a tűzszerész tiszt több robbantással fenyegetés miatt indult eljárásban is érintett lehet.

Értesüléseink szerint a katonai ügyészség őrizetében van az a honvéd százados (egy tűzszerész), aki november 6-ra virradó egy saját készítésű pokolgépet helyezett el az MSZP újpesti székháza előtt. A működőképes pokolgépet a pártiroda alkalmazottai találták meg a IV. kerületi Nádor utca 1. alatt lévő épület előtt. A rendőrséget is ők értesítették. A Készenléti Rendőrség tűzszerészei a helyszínen hatástalanították a házi készítésű eszközt.

Két héttel korábban valaki éles kézigránátot dobott ugyanennek a pártirodának az udvarára. A gránát nem robbant fel.

Később a szakértői vizsgálatok alapján a rendőrség arra a következtetésre jutott, hogy a pokolgépet egy szakember készítette, olyasvalaki, aki nem könyvből, s nem az Internetről tanulta a bombakészítést. A csőbombához használt anyagok is arra utaltak, hogy a bombakészítő hozzáférhetett eredetileg is robbanótestek készítésére szánt anyagokhoz és eszközökhöz.

A BRFK a Katonai Biztonsági Szolgálattal, és a Budapesti Katonai Ügyészséggel közösen végül azonosított egy férfit, egy budapesti katonai bázis tűzszerészét. Szolgálati helyéről állítólag különböző, robbantáshoz, robbanóeszközök készítéséhez való eszközök és anyagok hiányoznak. Kihallgatása után azonban az ügyészek elengedték, majd újra őrizetbe vették. Állítólag már elegendő bizonyíték van ellene.

A katonai ügyészség bekérte a BRFK-tól a rendőrségi nyomozás iratait, így vélhetően a Budapesti Katonai Ügyészség folytatja az eljárás.

Értesüléseink szerint a százados tettét nem politikai okok motiválták. Állítólag „csak” azt akarta bizonyítani, hogy „mekkora kupleráj van az alakulatánál”, hogy „simán ki lehet lopni onnan bármit, még bombakészítéshez való eszközöket is”. Azért tette állítólag éppen az MSZP újpesti irodája elé a bombát, mert azt gondolta, így tud a legnagyobb feltűnést kelteni.

A hatóságok egyelőre nem nyilatkoznak. Névtelenséget kérő forrásaink nevetségesnek tartják ugyan a százados védekezését, de nem zárják ki azt sem, hogy igaz. Egyelőre más motiváció nem merült föl az ügyben.

Azonnali hatállyal leszerelte és elbocsátotta a Magyar Honvédség állományából a Honvédelmi Minisztérium Honvéd Vezérkar főnöke azt a hivatásos tűzszerész katonát, akit a katonai ügyészség előzetes letartóztatásba helyezett lőszerrel és robbanóanyaggal való visszaélés gyanúja miatt - közölte szerdán Bocskai István, a Honvédelmi Minisztérium szóvivője az MTI érdeklődésére. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.