Megszűnik az MDF-frakció: Bokros miatt kilépett Csáky András

Bokros Lajos miatt kilépett Csáky András az MDF-parlamenti frakciójából, így a képviselőcsoport immár másodszor is a megszűnés határára sodródott.

A képviselő távozását a tegnap frakciülésen tudatta Dávid Ibolyáékkal. A kilépése csak jövő hétfőn lesz hivatalos, a képviselő  szerint "így a frakciónak bizonyos technikai ügyeket és a munkatársak sorsát el tudja intézni". A politikus, aki húsz évvel ezelőtt csatlakozott a Magyar Demokrata Fórumhoz, elfogadhatatlannak tartotta a Bokros-Habsburg EP-listát. Szerinte Bokros Lajos és Habsburg György szellemisége idegen a demokrata fórumtól,  Dávid Ibolya pedig már nem az Antall József által meghatározott úton jár.

Fotó:  Móricz SImon  2009.03.09.   Dávid Ibolya és Csáki András az MDF frakcióülése után a PArlamentben.
Fotó: Móricz SImon 2009.03.09. Dávid Ibolya és Csáki András az MDF frakcióülése után a PArlamentben.

A politikus már vasárnap telefonon közölte Dávid Ibolyával, hogy kilép a Magyar Demokrata Fórumból.

Noha szombaton a szintén a pártelnök belső ellenzékéhez sorolt Katona Kálmán és Hock Zoltán is úgy nyilatkozott a választmányi ülés után, hogy "maradnak" a frakcióban (történt egy sasszé lépés balra, de ez még nem végzetes - fogalmazott Katona Kálmán), tegnap már mindketten úgy nyilatkoztak: még nem döntötték el, hogy maradnak-e a frakcióban.

Csáky András független képviselőként folytatja. Dávid Ibolya és Herényi Károly szerint viszont erkölcsi kötelessége lenne, hogy visszaadja a mandátumát az MDF-nek, hiszen területi listáról jutott a parlamentbe, MDF-színekben.

Boross Péter, aki nemrégiben szintén távozott a frakcióból, "mélységesen elitéli", hogy Csáky nem akarja visszaadni mandátumát. Ráadásul Bokros Lajos EP-listavezetéséről a választmány többsége döntött, ezt tudomásul kell venni mindenkinek. A távozó képviselő közölte: nem adja vissza a mandátumát.

Elméletileg van rá esély, hogy az MDF-frakció a független képviselők (Almássy Kornél, Császár Antal, Gyenessei István, Tóth András, Vas János) közül megnyer valakit, viszont a függetlenek számára megszabott hathónapos moratórium miatt csak az ex-fideszes Tóth Andrásal és Gyenessei Istvánnal tudnának tárgyalni. Tóth tavaly ősszel, Vas János kilépése után egyszer már nemet mondott Herényi Károlyéknak, akkor Lengyel Zoltán mentette meg az MDF-frakciót. Tegnap azt üzente az MDF-nek: ne is keressék, "nem akar frakciózni".

Gyenessei István, a Gyurcsány-kormány önkormányzati minisztere pedig úgy nyilatkozott: "abszolút történelmietlen és logikátlan még a kérdés felvetése is, hogy az MDF-frakcióhoz csatlakoznék. Különösen azok után, hogy Dávid Ibolya pártelnök asszony konstruktív bizalmatlansági indítványt kezdeményezett Gyurcsány Ferenc miniszterelnök úrral szemben. Így a kormány tagjaként azt kell, hogy mondjam: fel sem merülhet bennük, hogy engem megkeressenek ilyen helyzetben".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.