Katari nagykövet lehet Schmitt Pál tolmácsa

Különös figurát készül Katarba küldeni nagykövetnek a kormány. Elter István korábban tolmácsként dolgozott több köztársasági és miniszterelnök mellett is, neve ráadásul az állami tulajdonú Országos Fordító és Fordításhitelesítő Zrt.-nél történt visszaélések kapcsán is felmerült – írja az msn.mainap.hu hírportál.

Várhatóan Elter István, a veszprémi egyházmegye gondnoka lesz az új, dohai (Katar) nagykövet – tudta meg a Mainap.hu. A hírportál információi szerint a parlament külügyi bizottsága július elején, zárt ülésen hallgatta meg Eltert, s mivel támogatták jelöltségét, ezért már a felkészülési szakaszba lépett – azaz, egyeztet a minisztériumokkal, illetékes szervekkel, és vár a befogadó ország válaszára.

A kiutazás időpontjával kapcsolatban a Külügyminisztérium a portálnak azt a tájékoztatást adta: „a képviselet vezetője működését a fogadó államban akkor kell megkezdettnek tekinteni, amikor átnyújtotta megbízólevelét (…) a nagykövet tevékenységét csak és kizárólag a fogadó állami agrément-t megadása és a megbízólevél államfőnek történő átadása után tekinthető megkezdettnek".

A Mainap.hu hiába érdeklődött a külügynél arról, hogy Elter dolgozott-e a tárcánál. Ez azért érdekes, mert a "nagykövetjelöltek" több mint 90 százaléka „házon belülről” kerül ki, ritka az, amikor a tárcán „kívülről” választanak nagykövetnek valakit – olvasható a cikkben. 

A portál kíváncsi volt: ajánlotta-e Eltert valaki a posztra, illetve, hogy milyen szakmai és/vagy személyes kompetenciák alapján esett rá a választás, ám ezekre a kérdéseikre nem válaszolt a Külügyminisztérium.

"Elter egyébként nem nyeretlen kezdő, már, ami a politikai közeget illeti: Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon volt miniszterelnököknek, Orbán Viktor miniszterelnöknek, Schmitt Pál és Mádl Ferenc volt köztársasági elnöknek is tolmácsolt már információink szerint. Ehhez képest volt igazán meglepő, amikor Elter korábbi munkáiról érdeklődtünk a Köztársasági Elnöki Hivatalban (KEH)" – írja a portál. 

"A Köztársasági Elnöki Hivatalnak Schmitt Pál elnök úr idején sem szerződése, sem egyedi megbízása nem volt Dr. Elter Istvánnal, illetve olyan céggel, ami információink szerint hozzá kötődne" – közölte megkeresésükre a KEH. Sőt, az elnöki hivatal a portálnak az állította, hogy még a külügyet is megkérdezték az ügyben, és ott is azt a tájékoztatást kapták, hogy Schmitt Pál elnöksége alatt nem volt olyan program, amelyhez Dr. Elter Istvánt alkalmazták volna tolmácsként.

Ehhez képest egy nappal később a KEH helyesbítette korábbi nyilatkozatát. Akkor már azt írták, hogy csak egyszer, 2011 márciusában, Mahmúd Abbász, a Palesztin Nemzeti Hatóság elnökével folytatott találkozón dolgoztak együtt – ezt erősítette meg a Külügyminisztérium is, azaz: Elter részt vett a tárgyaláson, akkor azonban nem a tárca fizette a tolmácsolás költségeit.

"Ezek után különösen nagy volt a meglepetésünk, amikor kiderül, Elter más eseményeken is segédkezett a KEH-nek. Az interneten fellelhető meghívó szerint a Protestáns tavasz (2011. május) elnevezésű rendezvényen 'a tolmácsolást Dr. Elter István a Köztársasági Elnök Úr arab tolmácsa látta el'. A korábbi híreket böngészve egyébként kiderül, nemcsak a szocialista kormányfők munkáját segítette Elter, de Orbán Viktor miniszterelnökkel is dolgozott együtt: 2011. októberében Szaúd-Arábiába kísérte el három napos látogatására" - olvasható a cikkben. 

A leendő nagykövet múltjában azonban az állami vezetők mellett tolmácsolásnál van jóval érdekesebb elem is – folytatja a Mainap.hu. Elter neve ugyanis többször előkerül az Országos Fordító és Fordításhitelesítő (OFFI) Zrt.-nél 2010-ben végzett belső vizsgálatot összefoglaló dokumentumban, méghozzá nem épp hízelgő körülmények között.

A belső ellenőrzés jelentése szerint 2008-ban (amikor Elter még lektorátusvezetőként dolgozott az OFFI-nél) az Iroda dupla árat fizetett fordításért, lektorálásért annak ellenére, hogy nem hiánynyelvről, hanem angolról volt szó (az OFFI felkérhet külsős céget, ha sürgős vagy speciális megrendelésről van szó – a szerk.)

A Mainap.hu birtokába került jelentés tartalmazza: az OFFI Zrt.-t a Tradux Kft.-vel, illetve a Variorum Kft.-vel (melynek a cégadatok szerint Elter István 2010. április 21-ig a cég közvetlen irányítást biztosító üzletrész-tulajdonosa volt) létesített ügyletei során a 2008. évben lényeges kár érte (10-14 millió forint).

„Érintett személyek: Az OFFI Zrt. szakmai ügyekért felelős vezérigazgató-helyettese, Dr. Elter István és Variorum Kft. 2010.04.21. napjáig közvetlen irányítást biztosító üzletrész tulajdonosa – aki szintén Dr. Elter István)” – olvasható a vezetői összefoglalóban.

A Mainap.hu úgy tudja, az ügyben jelenleg is zajlik a nyomozás, amely várhatóan 2012 novemberében fejeződhet be. A portál az üggyel kapcsolatban megkereste a BRFK Gazdaságvédelmi Főosztályát, de a "nyomozás érdekeire hivatkozva" nem kívántak részleteket elárulni.

Elter István szívesen fogadta a nagyköveti poszt elnyerésével kapcsolatos gratulációt, de a kiutazással és a pályázattal kapcsolatos kérdéseket elhárította. Mint mondta, ezekről nem beszélhet, és az, hogy hol és mennyit dolgozott, „magánügy”. A 2008–2010-es feljelentéseket, kifizetéseket és korábbi cégét, a Variorum Kft.-t érintő kérdéseinkre pedig közölte: „hagyjon engem békén” – olvasható a Mainap.hu cikkében. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.