Százmilliárd forint örökségvédelmi beruházásokra

Jelentős kulturális beruházások indultak országszerte az elmúlt három évben, amelyekre a Fidesz-kormány eddig 100 milliárd forintot meghaladó összeget fordított - mondta Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője vasárnap a szentendrei Skanzenben tartott sajtótájékoztatón.

A fővárosban több mint 30 év pusztulás után újjászületik a Várbazár, amely egész Európa legszebb ékességei közé tartozik majd. A 9 milliárd forint értékű beruházás egy év múlva készül el - mondta a szóvivő. Hét év alatt megújult a Mátyás-templom külső része, most a belső felújítás kezdődik. A kormány eddig összesen kétmilliárd forinttal támogatta a  beruházás mihamarabbi befejezését. Idén őszre befejeződik a Pesti Vigadó és a Zeneakadémia felújítása, amelyre a kormány az elmúlt 3 évben 13 milliárd forintot biztosított. Az Erkel Színház 1,8 milliárd forintból újul meg - tette hozzá.

Selmeczi Gabriella az új beruházások közül megemlítette a nemrég megnyílt Budapest Music Centert, amelyet a kormány 600 millió forinttal támogatott. Szavai szerint  az elmúlt 100 év legnagyobb kulturális beruházása lesz a Városliget felújítása, amelyet izgalmas szabadidős, kulturális élményparkká fejlesztenének, ezzel együtt pedig kialakítanák a múzeumnegyedet is. A fejlesztés megvalósításának céldátuma 2018, és körülbelül 120 milliárd forintba kerül, amelynek nagy része uniós forrásokból származna.

A vidéki beruházások közül kiemelte többek között az ópusztaszeri emlékpark jövőre befejeződő felújítását. Itt 1 milliárd forintos állami támogatással, a legmodernebb technika segítségével mutatják majd be a magyarság teljes történelmét. A szegedi Dóm turisztikai fejlesztésére 2 milliárd forintot szán a kormány, amelyből 2015 tavaszáig teljesen megújul az épület. A régi magyar kastélyok is újjászületnek, köztük a fertődi kastély 5 milliárd forintból. Hamarosan megnyílik az 1,8 milliárd forintból megújított edelényi kastélysziget, a hatvani Grassalkovich-kastély pedig interaktív vadászmúzeummá alakul. Ez utóbbi 3 milliárd forintos beruházás 2014 tavaszára készül el.

A gyulai kastély 2 milliárdos állami forrásból újul meg, de életre kel a zempléni Füzér vár és az ozorai várkastély is, egyenként csaknem 1,5-1,5 milliárd forintból. Mintegy 2 milliárd forintból újul meg a Festetich-kastély. A gödöllői királyi kastély felújítása 2,4 milliárd forintos állami támogatással valósult meg. A pannonhalmi apátság kulturális és turisztikai elemekkel fog bővülni 1,4 milliárd forintból, a somogyvári bencés apátság látogatóközpontja 1,5 milliárd forintból újul meg. 1 milliárd forintos beruházás zajlik Oroszlányban is, ahol a remeteség épületegyüttesét újítják fel. A skanzenfalvak közül Hollókő 1,8 milliárd forintot kap, míg a szentendrei Skanzen az elmúlt 3 évben 1,5 milliárd forintnyi állami támogatást kapott, amelynek egy részéből akadálymentesítették a komplexumot.

Cseri Miklós, a szentendrei Skanzen főigazgatója a sajtótájékoztatón elmondta: 182 millió forintból a Skanzenben létrehozott és bemutatott tudást próbálják 39 településen népszerűsíteni. A Skanzen mostanra országos tudásközponttá vált, ahonnan a ma embere egyre több elemet tud átvenni és felhasználni. A főigazgató beszélt oktatóközpontjukról is, ahol a múzeumlátogatókat és az ott dolgozókat képzik, amihez félmilliárd forintnyi támogatást kaptak. A szentendrei Skanzent évente 200-220 ezren látogatják, köztük csaknem 80 ezer gyerek. Terveik között szerepel az erdélyi tájegységek bemutatása. Ennek finanszírozásáról a kormány fog dönteni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.