A vártnál 37 milliárddal kisebb az egészségkassza hiánya

A szigorítások miatt csökkent a táppénzkiadás, és a tervezettnél jóval több a járulékbevétel. A gyógyszergyártók is kiürítették a zsebeiket. Az államtitkárság reformra költené a többletet, a kormány várhatóan már ma kezdődött kétnapos kihelyezett ülésén dönthet arról, megkapja-e az egészségügy ezt a többletet.

Eredményesen takarékoskodott idén az egészségügyi tárca, de most szoronghatnak, hogy Orbán Viktor miniszterelnök ne az ő 37 milliárdjukkal igyekezzen szűkíteni a költségvetésen tátongó százmilliárdos lyukat. Az OEP kassza július végén a tervezettnél lényegesen kisebb hiányt mutatott, miután jóval kevesebbet költöttek táppénzre, és lényegesen, 13,6 milliárd forinttal több folyt be egészségügyi hozzájárulásból és 20 milliárddal több a gyógyszergyári befizetésekből. A bevételtöbblet mellett sikerült a kassza egyensúlyát megőrizni a gyógyító eljárásokra költhető keretnél: igaz ennek az ára az intézmények súlyos eladósodása volt.

A táppénzszabályok szigorítása miatt csaknem tíz százalékkal csökkent a táppénzes napok, illetve esetek száma az elmúlt hónapokban. A költségvetési terv szerint havonta 7,1 milliárd forintot költhetne az OEP táppénzre, ám ehelyett májusban 6 milliárdot, júniusban 5,5 milliárdot, júliusban pedig alig több mint ötmilliárdot fizetett ki a betegeknek.

A 37 milliárd mértékét érzékelteti, hogy ebből ki lehetne fizetni például a kórházak lejárt tartozásainak több mint kétharmadát. A pénzt az egészségügyi államtitkárság szeretné az ágazaton belül tartani és a Semmelweis Terv végrehajtására fordítani.

Erre az elképzelésre a legnagyobb veszélyt a Orbán Viktor múlt heti közlése jelenti, miszerint újabb 100 milliárdos takarékossági csomagra lesz szükség a költségvetés tartásához. A kormány várhatóan már ma kezdődő kétnapos kihelyezett ülésén dönthet arról, megkapja-e az egészségügy ezt a többletet. Ha netán elvonnák a pénzt, az ágazat csalódása azért is érthető lenne, mert az elmúlt évek gyakorlatát tekintve szinte példa nélküli, hogy a vártnál jobb gazdálkodást produkálnak.

Szócska Miklós, az egészségügyért felelős államtitkár szerint jelenleg az egészségügy az egyetlen olyan ágazat, amely az államadósság csökkentésében teljesítette a feladatát. Hozzátette: a jövő évi  költségvetési tárgyalások jelen állása szerint az ez évihez közeli finanszírozással, valamint ezen felül a népegészségügyi termékadó bevételével számolnak, de egyelőre még tartanak az egyeztetések. Mint mondta: ha semmi extrém nem történik, lehetőség lesz kisebb korrekciókra, a nehéz helyzet szolid kezelésére. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.