Kártérítést követelt a Jobbik, de a perköltséget is fizetheti

Tízmillió forintot követelt a Jobbik az ATV Zrt.-től, ám a Fővárosi Bíróság úgy döntött: a pártot egy forintnyi kártérítés sem illeti meg, viszont a 200 ezer forintos perköltség a pártkasszát terheli. Az elsőfokú ítélet ellen fellebbezés nem született, így az jogerőre emelkedett.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom „A 800 ezer nyilas országa? Kik szavaztak a Jobbikra?” című írás miatt citálta bíróság elé az atv.hu kiadóját, az ATV Zrt.-t. Az atv.hu írása szerint a párt egyrészt azt a kitételt sérelmezte, miszerint a ”Jobbik antiszemita politikát folytató párt.”

A felperes szerint viszont az antiszemita, aki az antiszemitizmus égisze alatt üldözi a zsidókat, és a megsemmisítésükre törekszik. Ráadásul emiatt az antiszemita szó azt a benyomást keltheti, hogy valaki antidemokratikus, fajüldöző, sőt gyilkos, azaz bűnöző. Összességében ezért ez az állítás – legalábbis a Jobbik szerint - objektíve nem igaz, és sértő.

Másodsorban azt fájlalta a Jobbik, hogy a cikk szélsőséges, kirekesztő nézeteket vallóknak nevezi a párt választóit, s a szélsőséges nézetek képviselőit a köztudat a nyilasokkal, a nácikkal azonosítja. Márpedig, érvel a Jobbik, azt kijelenteni, hogy többszázezer ember szélsőséges, azaz nyilas és náci eszméket vall, valótlan, a valós tények hamis színben való feltüntetése, ami hátrányosan befolyásolja a Jobbik megítélését.

Továbbá a Jobbik azt vette zokon, hogy a cikk szerint „a Jobbik a ’20-as, ’30-as évek magyarországi pártjára emlékeztet, jelszavaik tipikusan az 1919-es májusi, pünkösdi választásokon győztes Nyilaskeresztes Párttal állíthatók párhuzamba”.

Szintén nem tetszett a pártnak a cikk azon szófordulata, miszerint „a 17 százaléknyi szélsőséges szavazó nyilván vállalja a kirekesztő, antiszemita nézeteket”. És végül amiatt háborodott még fel a Jobbik, hogy a cikk a pártot, „mint szélsőjobboldali politikai fegyvert” nevezte meg.

A felperes szerint a Jobbik demokratikusan működő párt, és a jogállami követelmények között megengedhetetlen, hogy a médiában ilyen megalapozatlan híresztelések jelenjenek meg, olyanok, amelyek magyar emberek százezreit úgy tüntetik fel, mintha közük lenne a háborús bűncselekményekhez.

A Jobbik azt kérte a bíróságtól, hogy állapítsa meg jó hírneve sérelmét, az atv.hu-t kötelezze bocsánatkérésre, szedesse le a cikket a honlapról, illetve nem vagyoni kártérítésként fizettessen tízmillió forintot az ATV Zrt.-vel a Jobbik javára.

A bíróság úgy határozott, hogy a Jobbik egyetlen kifogása sem állja meg a helyét, és el is utasította azokat, a kártérítési kérelemmel együtt. Mivel az ítélet ellen fellebbezés nem érkezett, ezért az jogerőre emelkedett.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.