Kártérítést követelnek az MSZP-től a bajai videó szereplői

Állásuk elvesztése miatt kártérítést követel az MSZP-től és a HVG.hu-tól a bajai videóhamisítási ügyben elhíresült Kőrös Gusztáv és hat társa. Ha kell, akkor pert is indítanak.

Csapdába csalták és kihasználták őket, mert bár közreműködtek a videó elkészítésében, mindezt olyan felkérésre tették, hogy bemutassák: milyen trükköket alkalmaznak a választási csalások során, s hogy ilyen trükköknek nehogy eszközei legyenek a romák. A felkéréskor ráadásul arról volt szól, hogy a videó nem kerül a nyilvánosság elé – állítja a bajai videót készítő Kőrösi Gusztáv és hat társa. A kártérítés mértékéről egyelőre nem nyilatkozott Bárándy György, az érintettek jogi képviselője – tudta meg a Magyar Nemzet.

A bajai videót október 18-án tette közzé a HVG.hu „Itt a bizonyíték a csalásra: pénzért és tűzifáért szavaztak Baján” címmel, a cikk bevezetőjében egyebek között azt állították, „egyértelmű bizonyíték került elő arról, hogy szavazatvásárlás történt a bajai időközi választáson”.

A felvételre hivatkozva Mesterházy Attila, az MSZP elnöke sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a Fidesz választási csalást követett el. Az időközi választáson a kormánypárt jelöltje nyert. A  felvétel miatt Harangozó Tamás tett feljelentést választás rendje elleni bűncselekmény gyanúja miatt.

Október 21-én azonban a rendőrség közölte, hogy a szóban forgó felvétel hamis, és azonosították az „oktatófilm” szereplőit és helyszíneit is. A rendőrség kihallgatta a felvételt készítő Kőröst, aki azt állította, a film megrendelője Király György, az MSZP sporttagozatának alelnöke volt, és Károlyi Attilának, a szocialisták Fejér megyei sporttagozati elnökének adta át a videót. Királyt szintén kihallgatta a rendőrség, de ő tagadta, hogy ő rendelte volna a felvételt.

Előbb Gavra Gábor, a HVG.hu főszerkesztője, majd a felvételt a szerkesztőséghez eljuttató Déri Balázs, az MSZP-frakció kommunikációs igazgatója is távozott posztjáról.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.