Kártérítésért perel a Szögi család

Ma tartották az Olaszliszkán megölt Szögi Lajos családja által indított polgári peres eljárás első tárgyalási napját a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróságon.

A meggyilkolt tiszavasvári tanár három gyermeke, felesége, illetve szülei és nagymamája március 1-jén nyújtották be a szabolcsi bíróságra keresetlevelet, amelyben kártérítésre kérik kötelezni a nyolc elkövetőt - közölte Nyakó Zsuzsanna, a bíróság szóvivője, elnökhelyettese.

Az egyik gyermek 12 millió, a másik két lány 10-10 millió, a feleség 12 millió, a szülők fejenként 5-5 millió, a nagyszülő 3 millió forint nem vagyoni kártérítés megfizetésére kérték kötelezni egyetemlegesen az alpereseket. Az édesapa nélkül maradt négytagú család, valamint a velük egy háztartásban élő három nagy- és dédszülő együttesen 57 millió forint, valamint az összetört gépkocsi közel 400 ezer forintos kárának megfizetésére kérte kötelezni a gyilkosság nyolc elkövetőjét a bíróságtól.

Szögi Lajost 2006. október 15-én, a Borsod megyei Olaszliszkán, a gyermekei szeme láttára verték agyon. A tragédia közvetlen előzménye az volt, hogy a tanár autója előtt egy kislány átszaladt az úttesten, majd az árok szélén elesett.

A középkorú férfi azonnal megállt, hogy meggyőződjön arról: megsérült-e gyermek, ám már nem jutott el a kislányig, mert a vélt baleset miatt összesereglő hozzátartozók kirángatták az autójából és bántalmazták. Szögi Lajos az elszenvedett sérüléseibe a helyszínen belehalt.

A Debreceni Ítélőtábla tavaly novemberben meghozott jogerős ítéletében különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettében találta bűnösnek a nyolc vádlottat, valamint rongálás bűntettében ifj. H. Dezsőt. Őt a bíróság 17 év fegyház, id. H. Dezsőt, F. Györgyöt és J. Gusztávot életfogytig tartó fegyház, Sz. Andrást és H. Dezsőnét 15 év fegyház, Sz. Gergőt és H. Krisztiánt 10 év fiatalkorúak börtönében letöltendő szabadságvesztésre ítélte.

Nem jelentek meg

Az emberölésért három életfogytig tartó fegyház, valamint öt 10 és 15 év közötti börtönbüntetését töltő elítéltek közül senki sem jelent meg a bíróság előtt, s mindössze ketten nyújtottak be írásos ellenkérelmet is. Ők sokallták a kártérítési igényt, egyben részletfizetési lehetőséget kértek, ha végül kártérítésre kötelezik őket. Kocsis Ottília tanácsvezető bíró a felperesek és jogi képviselőjük meghallgatása után a tárgyalás folytatását július 14-re naponta el.

 

 

Az Olaszliszkán meggyilkolt Szögi Lajos családja által az emberölés elkövetői ellen indított kártérítési per
Nyíregyháza, 2010. május 5. Kocsis Ottília tanácsvezető bíró ismerteti az Olaszliszkán meggyilkolt Szögi Lajos tiszavasvári tanár családja által az emberölés elkövetői ellen indított kártérítési per felpereseinek keresetét a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróságon. Az édesapa nélkül maradt négytagú család, valamint a velük egy háztartásban élő három nagy- és dédszülő együttesen 57 millió forint, valamint az összetört gépkocsi közel 400 ezer forintos kárának megfizetésére kérte kötelezni a gyilkosság nyolc elkövetőjét a bíróságtól. A börtönbüntetését töltő elítéltek közül senki sem jelent meg a tárgyaláson. MTI Fotó: Balázs Attila
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.