Kártérítés jár a meggyilkolt Balla Irma fiának

Jár a kártérítés a meggyilkolt Balla Irma fiának, akit előbb elítéltek, majd jogerősen felmentettek édesanyja meggyilkolásának vádja alól – írja a Magyar Nemzet.  Hogy mennyi kártérítés jár neki, arról szeptember 5-én dönt a bíróság.
Előbb elítélték, majd jogerősen felmentették az anyagyilkossággal vádolt Schönstein Sándort. A debreceni fideszes önkormányzati képviselőnő, Balla Irma fia 14 millió forint vagyoni és 6 milliónyi nem vagyoni kár miatt indított polgári pert.

Megannyi szakértő dolgozott az ügyön, többek között azon, hogy pontosan kiszámolják, mekkora kár érte Schönsteint. A letartóztatása miatt ugyanis nem tudta befejezni az egyetemet és visszafizetni az addig felvett diákhiteleit sem – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek a felperes ügyvédje, Magyar György. Ugyancsak szakértő mondta ki, hogy Balla fiának milyen pszichológiai következményekkel  járt a jogtalan fogva tartás, és mennyiben nehezítette meg a meghurcoltatása a visszailleszkedését a hétköznapokba.

A polgári pert 2014-ben indították, az állam képviselője nem vitatta, hogy Schönsteint joghátrány érte, de a 14 millió forintot nem tartotta jogosnak. Az ügyvéd szerint már eldőlt: jár a kártérítés, a pontos összegről kell döntenie a bíróságnak. Ez az ítélkezési szünet után, szeptember 5-én várható.

Az ítélkezési szünet után folytatódik a polgári perrel párhuzamosan folyó büntetőper Balla Irma meggyilkolásával kapcsolatban. A vádiratban az szerepel: egy másik börtönbüntetéséből feltételes szabadságon lévő D. Lajos – akit néhány napnyi munka után elbocsátottak egy debreceni építkezésről – elhatározta, az építkezés szomszédságában élő Balla Irmától szerez pénzt. 2007. április 6-án, este tízkor  egy feszítővassal többször megütötte az asszonyt, majd megfojtotta. Elrabolta telefonját, MP3-lejátszóját és 20 ezer forintot. D. Lajos kétszer is beismerte tettét, majd visszavonta vallomását. A per során is tagad, de a szakértők bizonyították a bűnösségét. 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.