Károlyi és Horthy egy időben

A főváros két pontján, de egy időben tartanak megemlékezést szerdán Károlyi Mihály és Horthy Miklós politikai teljesítményére emlékezve - értesült a Népszabadság.

Úgy tudjuk, hogy szerda délután öt órától a Kossuth téri Károlyi szobornál a köztársaság 1918-as kikiáltására emlékeznek, a rendezvény szónoka Tamás Gáspár Miklós filozófus lesz, de az eseményt állítólag a Lehet Más a Politika is támogatja és ökopárti felszólaló is szerepel a programban.

Eközben a Kosztolányi téren Horthy Miklós 1919-es bevonulására emlékezik a Jobbik szintén délután öt órától, az itteni vezérszónok forrásaink szerint Vona Gábor pártelnök lesz.

A jobboldali pártok egyik közös nevezője, hogy Károlyi Mihályt tekintik a főbűnösnek a trianoni békediktátum miatt. Tavaly Kövér László házelnök vetette fel először a parlament melletti szobor eltávolításának ötletét, nem sokkal később a Jobbik egyik demonstrációján gyalázták meg a szobrot és néhány héttel ezelőtt egy szintén jobbikos politikus kamerák előtt hajította szemétbe a szobornál az őszirózsás forradalom tiszteletére elhelyezett virágokat és koszorúkat.

Demokrata és baloldali szervezetek folyamatosan demonstrálnak a szobor mellett, tesznek hitet az első köztársasági elnök Károlyi Mihály mellett, de a jobboldal is elszántnak tűnik: a Kossuth tér átrendezése nyomán a Károlyi emlékműnek a tervek szerint mennie kell.

Károlyi helyén egyébként 1945-ig Tisza István szobra állt, azonban a monumentális szoborcsoport a második világháborúban megsemmisült, helyén évtizedekkel később állították fel a mostani szobrot. A Tisza István társaság, az egykori miniszterelnök emlékét ápoló szervezet több alkalommal nyilvánvalóvá tette, hogy nem kérnek új Tisza István szobrot, ha annak egy másik szobor ledöntése az ára.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.