Zacskós vizet kap karácsonyra háromszáz település

Mintegy háromszáz település nyolcszázezer lakója nem jut az uniós normáknak megfelelő minőségű ivóvízhez, és Brüsszel nem ad további haladékot a vízminőségi szabályok hazai bevezetésére. Karácsonytól emiatt számos helyen zacskóban viszik majd a vizet.

Karácsony második napjától honvédségi lajtos kocsik biztosítják majd az egészséges ivóvizet csaknem háromszáz településen. Erre azért van szükség, mert az érintett térségekben az ivóvíz arzén-, bróm- és fluorid-tartalma magasabb, mint az unós határérték, Brüsszel pedig nem fogadta el az új vízminőségi normák bevezetésének elhalasztásra vonatkozó újabb magyar kérelmet – írja az Atv.hu.

Az Európai Bizottság december 25-ig adott haladékot Magyarországnak, hogy biztosítsa az európai uniós szabályozásnak megfelelő ivóvizet – ez szerepel abban a májusban kelt brüsszeli határozatban, amelyet az elmúlt napokban kaptak meg az érintett önkormányzatok. Amint arról korábban az AYtv.hu is írt, Magyarországon számos településen nem felel meg az ivóvíz minősége a hazainál szigorúbb uniós határértékeknek. Ezek elérésére már 2006-ban és 2009-ben is haladékot kértünk – és kaptunk –, ám a tavaly őszi, 2015-ig vállalt "konszolidált átmenetről" szóló magyar kérelmet Brüsszel elutasította.

Időközben – 2007-ben – a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretein belül megindult a mintegy kétszázmilliárdos – kilencven százalékban az unió által finanszírozott – ivóvízminőség-javító program. A Belügyminisztériumtól kapott tájékoztatás szerint ez 902 települést és 2,5 millió lakót érint. Az előírt értékeket 365 településen nem sikerült biztosítani, s ez összesen 871 ezer lakost érint.

Az alapproblémát az jelenti, hogy az ivóvízminőség-javító program jelentős csúszásban van, a belügy adatai szerint idén december végére mindössze 92 településen lesz az uniós elvárásoknak megfelelő minőségű ivóvíz.

“A kormányzati aktivitás, a projektgazdák és a helyi önkormányzatok erőfeszítéseinek hatására több projektben vizsgálják a gyorsítási lehetőségeket. A tervek szerint a projektek jelentős része befejezi a beruházási részt 2013-ban" – írta az Atv.hu megkeresésére a minisztérium, hozzátéve, hogy a végső befejezési határidő 2015. június 30.

Az Atv.hu-nak nyilatkozó érintett polgármesterek már elkönyvelték, hogy zacskós vízzel vagy lajtos kocsival kell szolgáltatniuk az ivóvizet településeiken – azzal kapcsolatban azonban, hogy ennek mennyi értelme van, meglehetősen szkeptikusan fogalmaztak.

"Kisebb gondunk is nagyobb ennél, például nem tudjuk, hogy a kistérségi társulások megszüntetésével hogyan tudjuk finanszírozni a helyi idősek otthonát, hiszen az utcára mégsem tehetjük ki a gondozottakat – fogalmazott az egyik településvezető.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.