Karácsonyra új szívet kapott

Idén minden eddiginél több szívátültetés történt a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív és Érgyógyászati Klinikáján. Az 50. beültetést december 17-én hajtották végre, egy 41 éves, kétgyermekes férfi kapott új szívet.

A Semmelweis Egyetem hírportálja szerint a beteg állapota kielégítő, már sétál. Karácsonykor családja már az intenzív osztályon látogathatta, várhatóan három héten belül hazaengedik.

A szívtranszplantáció az akut és krónikus szívelégtelenség végstádiumának elfogadottan leghatékonyabb terápiájává vált. Az évtized elején átlag 10-15 szívátültetést végeztek évente. Magyarország 2012-es Eurotransplant csatlakozása megnövelte ezt a számot, hiszen azóta a sürgős átültetésre váró betegek külföldről is kaphatnak szívet.

Az idei kiugró eredmény oka, hogy az orvosok minden lehetőséget megragadtak, ha lehetett, egy nap alatt két szívátültetést is végeztek. A nemzetközi transzplantációs társaság adatai szerint csak 10 olyan szívcentrum van a világon, ahol 50 szívátültetést végeznek évente. A szívátültetés előkészítésében, a műtét elvégzésében és az utókezelésében mintegy 30 orvos és 60 főnyi szakszemélyzet vesz részt a Semmelweis Egyetem Klinikáján.

Magyarországon 300 000 szívelégtelenségben szenvedő beteget kezelnek, de mindössze pár százan vannak olyanok, akiknél a szívátültetés reális gyógyítási lehetőség. az első hazai szívátültetést 1992. január 3-án Szabó Zoltán professzor végezte. Azóta 339 ilyen beavatkozás volt, melynek nagy többségét a Semmelweis Egyetem Városmajori Klinikáinak orvosai csinálták.

A gyermek-szívátültetéseket az Országos Kardiológiai Intézetben végzik 2007 óta. Az idei magyarországi 1 millió lakosra számított 5,7 szívátültetés aránya Európa fejlett országaiban is kiemelkedőnek számít.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.