Karácsonyi levél Orbán Viktornak

Nyílt levelet intézett Orbán Viktor miniszterelnökhöz a közelgő ünnep alkalmából Karácsony Gergely, a PM zuglói polgármestere a fővárosi közösségi közlekedés ellehetetlenítésének újragondolását kérve.

Karácsony szerint a kormány nem vonulhat ki a budapesti közösségi közlekedés finanszírozásából, ennél sokkal értelmesebb lenne a Városliget beépítésére szánt pénzeket közlekedési támogatásra fordítani.

– Tarlós István főpolgármester úr a tegnapi sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a budapesti tömegközlekedés finanszírozásával kapcsolatban Önnel folytatott tárgyalások eredménytelenek voltak. Bár az Országgyűlés által december 15-én elfogadott, az „egyes törvényeknek a gazdasági növekedéssel összefüggésben történő módosításáról” című salátatörvény értelmében a kerületek rovására a főváros 2016-ban másfél, 2017-ben pedig már három százalékkal nagyobb arányban részesedhet az iparűzési adóból, az állami szerepvállalás hiányában még mindig 20 milliárd forint hiányzik a fővárosi közösség közlekedés finanszírozásából – írja levelében a zuglói polgármester.

Karácsony sorai szerint a budapesti tömegközlekedés igazságos, kiszámítható és fenntartható finanszírozási modelljének kialakításával 25 éve adós a politika. – Míg a nyugat-európai nagyvárosokban az az általános gyakorlat, hogy az utasok, a város és az állam nagyjából egyharmad–egyharmad arányban járulnak hozzá a közösségi közlekedés költségeihez, addig Budapesten a költségek körülbelül 60 százalékát fedezi a jegybevétel, és jelen állás szerint a maradék 40 százalékot is a fővárosnak kellene állnia. Ez teljes mértékben elfogadhatatlan! A kormány nem vonulhat ki a budapesti közösségi közlekedés finanszírozásából, hiszen azt nem csak a budapestiek használják – fogalmaz a PM politikusa.

– Miniszterelnök Úr! Lenne egy pofonegyszerű javaslatom: a kormány mondjon le a Városliget beépítéséről, és az új épületek építésére szánt pénzt a fővárosi közösségi közlekedés támogatására fordítsa. Így a budapestiek két dolognak is örülhetnének egyszerre: megmenekülne a város zöld tüdeje, a kétszáz éves Városliget, és hosszú évekre biztosítva lenne a budapesti közösségi közlekedés finanszírozása.

Kérem, fontolja meg a javaslatomat! – zárul a miniszterelnöknek címzett nyílt levél.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.