Karácsony: az Együtt-PM el fog számolni a kampánypénzekkel

Az Együtt-PM a törvényi szabályozástól függetlenül önként vállalja, hogy a jövő évi választási kampány során nyílt kampányszámlát használ és minden fillérrel elszámol az adófizetők felé.

Az Együtt-PM a törvényi szabályozástól függetlenül önként vállalja, hogy a jövő évi választási kampány során nyílt kampányszámlát használ és minden fillérrel elszámol az adófizetők felé – jelentette ki pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján Karácsony Gergely.

A választási szövetség színeiben politizáló független képviselő azt mondta, ez igaz a kampányszámla mindkét oldalára, tehát beszámolnak a nekik juttatott támogatásokról és az elköltött összegekről is.

Kérdésre jelezte, hogy a magánszemélyek esetében az ötszázezer forintos vagy annál nagyobb adományokat kötelező nyilvánosságra hozni, ezért ők is ezt az előírást fogják alkalmazni. Hozzátette, a Bajnai Gordon vezette Haza és Haladás Alapítvány – bár erre nem kötelezték – korábban nyilvánosságra hozta támogatói névsorát.

Karácsony Gergely azt mondta, a Fidesz megpróbálja utólag törvényesíteni "a bajai modellt", egy törvénymódosítási indítvány ugyanis lehetővé tenné a szavazók szervezett szállítását. Az ellenzéki politikus nevetségesnek tartja a javaslat azon kitételét, amelyik a választók autóbuszos szállítását tiltaná.

Arra is kitért, hogy nem valósult meg a civil szervezeteknek az az elképzelése, amely alapján a pártoknak minden támogatással el kellene számolniuk.

Hozzátette, a jövő évi költségvetést megalapozó törvénycsomag módosító javaslatainak szavazásakor arról döntött a Ház, hogy az egyéni jelöltek pártjuk részére lemondhatnak a nekik járó egymillió forintos támogatásról. Ezt úgy értékelte, hogy az egyéni jelöltekre vonatkozó szigorúbb szabályozás "már erre az egymillió forintra sem lesz érvényes".

Azt mondta, a bajai időközi önkormányzati választásokat követően a Fidesz volt az egyetlen párt, amelyik nem számolt be tételesen a kampányköltségeiről.

Egy más témában feltett kérdésre kijelentette: a működőképes ellenzéki összefogás a lehető legszélesebbre van tárva, mert az MSZP és az Együtt-PM létrehozta azt a kormányváltó szövetséget, amelynek tagjaiban megvan a megfelelő bizalom és a közös politikai stratégia. Nem lát más olyan politikai szereplőt, amelyikre mindkét általa említett szempont igaz lenne - jegyezte meg.

Karácsony Gergely - szintén kérdésre - elmondta, egyetért Felcsuti Péterrel abban, hogy nem volt jó ötlet, amikor a Raiffeisen Bank volt vezérigazgatója egy közösségi portálon a Haza és Haladás támogatására kérte a pénzintézet dolgozóit. Arra nem tudott válaszolni, hogy a levél nyomán érkezett-e bármilyen támogatás a szervezethez.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.