'A regisztráció a Fidesz legrosszabb húzása lett volna'

Karácsony Gergely (LMP) szerint a választási regisztráció kérdése nem pusztán egy alkotmánybírósági döntés, hanem egy fontos politikai vita. A képviselő szerint az Alkotmánybíróság azt mondta ki, hogy a regisztráció a határon túliak esetében könnyíti, a magyarországi lakóhellyel rendelkezők esetében pedig korlátozza a választójog gyakorlását.

Az LMP frakcióvezető-helyettese az M1 Ma reggel című műsorában azt mondta, hogy a hazánkban kialakult alkotmányos kultúra mutatta meg az erejét a testületi döntésben. Úgy véli, a testület ezzel a Fidesz választókra hivatkozó, de a társadalom kétharmadának nem tetsző politikájáról is véleményt mondott. "A regisztráció a Fidesz legrosszabb húzása lett volna" – mondta, hozzátéve, remélik, hogy az AB határozata új szakaszt hoz a kormánypárt politizálásában, és a Fidesz ezentúl nem él majd vissza parlamenti kétharmadával.

Szerinte nemcsak egy alkotmánybírósági döntésről, hanem egy fontos politikai vitáról van szó; arról, hogy megillet-e mindenkit automatikusan a választójog. A képviselő szerint az Alkotmánybíróság azt mondta ki, hogy a regisztráció a határon túliak esetében könnyíti, a magyarországi lakóhellyel rendelkezők esetében pedig korlátozza a választójog gyakorlását.

Karácsony Gergely szerint Magyarország, bár nagyon közel volt az ideális demokráciához, az elmúlt 20 évben elkezdett araszolni a másik irányba.

– Nemzetközi szempontból példátlan módon az állam képes összeírni a saját választópolgárait, pontosan tudja, hol laknak, ezért automatikusan képes biztosítani a választójogot, nincs szükség regisztrációra. Hiszen, ha nem is tökéletes, de működőképes a központi nyilvántartás – fogalmazott a frakcióvezető-helyettes, az ombudsmani jelentés szerint összesen harmincezer ember láthatatlan a választói névjegyzék számára a nyolcmillióval szemben.

Ennek a törvénynek voltak pozitív hozadékai is – állítja a képviselő –, amiket meg kell tartani. Ilyen például a külföldön dolgozó állampolgárok számára a hosszabb regisztrációs idő, amíg a külföldön történő választási szándékot jelezhették. Hozzátette, hogy a testület által meghozott döntésnek sok olyan pontja van, amelyek politikailag támadhatóak, de alkotmányosan nem lehet őket kikezdeni. Ilyen például a választási szerveknek a választási módja, a kilenc évre szóló megbízatás vagy a külföldiek névjegyzéke.

– Az Alkotmánybíróság döntésében az ország alkotmányos kultúrájának ereje mutatkozik meg, amit a politikusok az elmúlt időszakban nagyon sokat romboltak – véli Karácsony.

A nol.hu korábbi cikkeit a témával kapcsolatban ide kattintva olvashatja!

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.