Kaptak még két koporsószeget az Orbán-kormánytól

Elkeseredett hangú közleményben állapítja meg a Közgyűjteményi és Közművelődési Szakszervezet, hogy új megszorítások sújtják az ágazatot.
A Földiák András elnök által aláírt közlemény szerint a cafeteria átalakítása miatt ezt a juttatást többé nem fogják megkapni a kultúra dolgozói, az internetadó miatt megszűnő nyilvános internetezési lehetőség pedig az emiatt könyvtárba és művelődési házakba járó szegényektől veszi el a világhálóra jutás lehetőségét.

A szakszervezet határozottan tiltakozik mindkét tervezett intézkedés ellen, és elvárja az Országgyűléstől, hogy ne növelje tovább a kulturális és társadalmi szakadékot, hanem annak az áthidalására alakítson ki programot.

A Két újabb koporsószög című kiáltvány pontokba szedi, mennyire reménytelen a helyzet.

„A könyvtárak, levéltárak, múzeumok, művelődési házak dolgozói már régen nem tudják elképzelni, hogy még további csapások is sújthatják a kulturális alapellátást.

Hat éve:

– semmiféle bérrendezés nem történt,
– elvették a tizenharmadik havi fizetést,

– megszüntették a továbbképzési támogatást,
– elvették a dokumentumvásárlási hozzájárulást,
– számos intézménynek lényegesen csökkent a költségvetési támogatása,
– húszszázalékos létszámleépítés zajlott a legjelentősebb intézményekben,
– jelentős könyvtárak évek óta semmilyen napilapra nem tudnak előfizetni,
– a múzeumoknak az alapvető állagmegőrzési munkájukhoz hiányoznak az eszközeik.

Úgy látszik, hogy van még út lefelé. A tervezett adótörvények két újabb súlyos kárt okoznak ezeknek az ellátó rendszereknek és dolgozóiknak: amennyiben a tervezett mértékben emelik a cafeteriajuttatások adóját, azt egyetlenegy közgyűjteményi és közművelődési intézmény sem tudja kigazdálkodni, ezért meg fogja szüntetni a maradék, szerény juttatását is. Ennek révén az állam nem több bevételre fog szert tenni, hanem semmire sem.

Mindezen gondokat tetézi a tervezett internetadó, amely egyszerre okoz megoldhatatlan problémát az intézményeknek és munkavállalóiknak. Olyan bérszínvonalon állnak a kultúráért dolgozó szakemberek, hogy igenis jelentős gondot okoz néhány száz forint újabb teher is. Hasonló módon az intézményeknek, amelyekben mind a dolgozók, mind a látogatók sok giga tartalmat használnak az internetről. A látogatók egy része, általában a szegényebb rétegek tagja, aki otthon eddig sem tudott géphez és hálózathoz jutni, kifejezetten emiatt jár(t) könyvtárba, művelődési házba. Most már lehet, hogy ott sem lesz internet, az is csak a gazdagok kiváltsága lesz” – hangzik a közlemény.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.