Kapott egy doboz csokit, erre kirúgták és a vádlottak padjára került

Sz. Ferenc mindössze pár hónapja dolgozott pénzügyőrként egy magyar–ukrán határátkelőhelyen, amikor egy utas a kezébe nyomott egy doboz bonbont azzal a megjegyzéssel, hogy a műszaknak szánja húsvéti ajándék gyanánt. Az újonc pénzügyőr megmutatta a csokit a kollégáinak, s megkérdezte, hogy elfogadhatja-e, mire vizsgálat indult ellene, megszüntették a munkaviszonyát, feljelentették, és most bíróság előtt áll.

A Debreceni Ítélőtábla elé került egy hivatali vesztegetéssel vádolt egykori pénzügyőr büntetőügye, akit azzal vádolnak, hogy 2014 húsvétján átvett egy doboz bonbont egy Ukrajnából belépő, magyar–ukrán állampolgártól. 

Az első fokon eljárt Vásárosnaményi Járásbíróság 2015 márciusában Sz. Ferenc vádlottat a hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette alól felmentette, a másodfokon eljárt Nyíregyházi Törvényszék azonban 2015 novemberében a vádlottat bűnösnek mondta ki, s megrovásban részesítette. Az ítélet ellen az ügyész a vádlott terhére, pénzbüntetés kiszabása érdekében jelentett be fellebbezést, így került az ügy a Debreceni Ítélőtáblára.

A bíróság által megállapított tényállásról Fórizs Ildikó, az ítélőtábla szóvivője elmondta: Sz. Ferenc vádlott 2014 januárja és áprilisa között dolgozott a nemzeti adóhatóság (NAV) állományában. 2014 áprilisában éppen húsvétkor teljesített szolgálatot a barabási határállomáson, s miután az előírásoknak megfelelően elvégezte egy belépésre jelentkező magyar–ukrán kettős állampolgár vámvizsgálatát és okmányai ellenőrzését, az illető átnyújtott neki egy doboz bonbont azzal a közléssel, hogy „azt fogadja el a műszak húsvét alkalmából”.

A vádlott a bonbont bevitte az épületbe és megmutatta két főtörzsőrmester kollégájának, akik azt mondták, hogy nem lett volna szabad elfogadnia a csokit, mert azzal bűncselekményt követett el. A bonbon átadását látta az ellenőrzésre odarendelt rendőr alezredes, aki érdeklődött arról, hogy a pénzügyőrök elfogadhatnak-e ajándékot. A vádlott elöljárója jelentette az esetet a NAV megyei vezetőjének, aki vizsgálatot rendelt el az ügyben. Ennek során a vádlott elmondta, hogy egy utastól átvett egy doboz bonbont, így a vizsgálatot végző pénzügyőr őrnagy megtette a feljelentést.

A másik két pénzügyőr törzsőrmester, akiknek tudomása volt az esetről, fegyelmi eljárás során megrovásban részesült. A vádlott munkaviszonyát a NAV az eset után megszüntette.

Az ügyben a Debreceni Ítélőtábla február 25-én tartja az első nyilvános ülést.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.