Kaposvár szembemegy a kormánnyal?

Kaposvár közgyűlése az elmúlt héten két olyan döntést hozott, amely egyértelműen szembemegy a kormányzati törekvésekkel – állítja Lampeth Mónika MSZP-s parlamenti képviselő. Állításait az önkormányzat érdemben nem cáfolta.

Napok óta hangos a sajtó attól a kormányzati elképzeléstől, amely szerint a közszolgálatból mindenkit kivétel nélkül nyugdíjba kell küldeni 62 éves korában, függetlenül a tudásától, szakmai teljesítményétől. Ezzel az „elvi állásponttal” már sikerült megalázni a bírákat, de most már egyes ágazatok – például az egészségügy – működőképességét veszélyeztetik – hangozatta Lampeth Mónika kaposvári sajtótájékoztatóján pénteken.

A szándék tarthatatlanságát jelzi, hogy a „kormányt egyébként szolgai hűséggel kiszolgáló kaposvári önkormányzat fideszes többsége és Szita Károly polgármester is szembefordult a kormánnyal” – állítja Lamperth. Ennek szerinte az egyik jele, hogy egy 64 éves igazgatót újabb öt évre az iskola vezetésével bíztak meg. A szocialista politikus ezért Szita Károlytól azt várja, hogy határozottan  lépjen fel az Orbán-kormány tarthatatlan és káros elképzelésével szemben.

Lamperth szerint ugyancsak felmérhetetlen társadalmi károkat okoz a kormány „totális államosítási politikája, amely gyakorlatilag felszámolja az önkormányzatiságot Magyarországon”. A helyhatóságok ezért „trükköznek és megpróbálják kicselezni Orbán Viktor kormányát”.

Így tett a kaposvári fideszes többség is, amikor az önkormányzat kilenc ingatlan feletti rendelkezési jogát visszavette az államosítás előtt álló oktatási intézményektől – állítja a politikus. Az MSZP képviselői ezt támogatták is a közgyűlésben, mert a kaposváriak vagyonát „eldugják a mohó állam elől”.

De Lamperth ennél többet várna Szita Károlytól. A polgármesternek – aki szerinte mindig az önkormányzatok barátjaként próbálta meg beállítani magát –, fel kell emelnie a szavát az önkormányzatiságot ellehetetlenítő kormánnyal szemben. Ha nem ezt teszi, ez csak üres póz marad.

A politikus azt is elvárja, hogy Szita álljon ki a szakképzésben részt vevő gyerekek érdekében, hiszen az ingatlanokkal kapcsolatos döntés bizonytalanná teszi a szakmunkástanulók szakmai gyakorlatának megszervezését. Az érintett intézmények között van ugyanis egy tanétterem és egy tanszálloda is, amit vállalkozóknak adhatnak bérbe.

Ebben a két ügyben Lamperth parlamenti interpellációt, illetve kérdést nyújtott be, és arról érdeklődik a kormány tagjaitól, hogy ha már az ellenzék és az érdekképviseletek szakmai észrevételeivel nem törődnek, a fideszes önkormányzat szembefordulása meggyőzi-e őket politikájuk tarthatatlanságáról.

„Nem kívánjuk minősíteni a Lamperth Mónika által mondottakat. Sem stílusát, sem korábbi miniszteri munkáját. Ezt korábban a választók már megtették” – szögezte le közleményében Répás Orsolya, a kaposvári városháza szóvivője. A tisztánlátás érdekében mindazonáltal néhány szempontra utalt.

A szocialista kormányok – Lamperth Mónika miniszter aktív közreműködésével – évente egymilliárd forintot vettek el a kaposvári oktatástól, a gyerekektől és a pedagógusoktól – jelezte. Szerinte tényként érdemes rögzíteni azt is, hogy Lamperth „utolsó négyéves kormányzati munkája során egyetlen fűszálat sem mozdított meg Kaposvár érdekében”.

A közlemény szerint Lamperth „a kaposvári gazdaság és a kaposváriak számára oly fontos 67-es út megépítését saját kezűleg verte le a kormányülésen”. Ez nem kizárt, ám az útépítést az akkori kormány előkészítette, de a beruházás – bár két éve a Fidesz van hatalmon – azóta sem fejeződött be.

Emellett tény az is – olvasható a közleményben –, hogy „Gyurcsány Ferenc volt minisztere az elmúlt nyolcesztendős parlamenti munkája alatt nem vette a fáradtságot, hogy a kaposváriak megfeszített és eredményes munkájáról egyetlen jó szót szóljon”.

Mindezek ismeretében mindenki megítélheti „Lamperth Mónika állításainak súlyát és valódiságát” – szögezi le a szóvivő. A szocialista politikus által felvetett két konkrét kérdésre viszont nem kaptunk választ…

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.