Kapjon százalékot, aki adócsalót jelent fel?

A világ legjobb ötlete az egykulcsos szja, illetve az igazságtalan, és azonnal meg kellene szüntetni – ütköznek a vélemények a hétfő óta működő Jó Állam Fórumon. De valaki már azt is felvetette: kapjanak százalékot az elkobzott vagyonból azok, akik adócsalókat jelentenek fel.

„Arányos és igazságos az egykulcsos szja, nagyon örülünk neki!! Sokaknak biztosítja a létet, főleg, ahol az anya gyesen van vagy nincs munka vagy épp nincs óvoda.
 Minden, a munkára rakodó teher csökkentése hasznos” – olvasható a hétfőn elindult Jó Állam Fórum máris számos bejegyzése között. Annak magyarázata persze hiányzik, hogy miért kedvező a munkanélkülieknek az egykulcsos adó, de a „Jó Állam” bizonyára örül a bejegyzésnek.

Már az első napon közel kétszázan mondták el véleményüket az állam működésével kapcsolatban a fórumon – tudatta közleményében a közigazgatási és igazságügyi tárca. Ide az állampolgároknak a közigazgatás működésével kapcsolatos javaslatait és felvetéseit várják.

Az ötlet mindenképpen érdekes, hiszen a „Jó Állam” ezzel annak kockázatát is vállalja, hogy „a zemberek” esetlek a hatalomnak nem vagy kevésbé tetsző véleményeket is megfogalmaznak. 

Itt van mindjárt egy ilyen: „Az egykulcsos adó semmiképpen nem igazságos. A gyermekkedvezmény nem járt a középiskolában tanuló gyermekemre, sem családi pótlék, mert betöltötte a 20. évét, holott nem keres.
A vállalkozások vezetői minimálbéresek - a dolgozók is legtöbb esetben > ha a vállalkozónak minimálbére marad, hogy tud alkalmazottat foglalkoztatni? > vizsgálni kellene ezeket a minimálbéreket és a vállalkozók kiadásait (lakásvásárlás, gépkocsivásárlás, hitelvállalás stb.). Az őstermelőknél ugyanez a helyzet, adózás nincs vagy alig, de több milliós autók stb. igen”.

„Az adózási hajlandósággal kezdetektől fogva problémák vannak. Jó értelembe vett propagandával erősíteném a hazafias és polgári öntudatot:

1. erős országot kell építenünk,
2. az adózás önbecsülés dolga is, hiszen értéket kell teremteni ahhoz, hogy fizetni lehessen” – olvasható egy másik bejegyzésben. Ez bizonyára már jobban elfogadható a „Jó Állam” számára.

Valaki egészen sajátos ötletekkel áll elő: „Munkanélküli segély helyett közmunkát /út-, gát-, csatornaépítés/.
A sikeres csalás feljelentők a vagyonelkobzásokból százalékot kapnának.
A sikertelenek vagyonelkobzásban részesülnének.
Rokkantnyugdíjak felülvizsgálata.
Állami autó itthon gyártott lehessen”. Na, ezzel kezdjen valamit az a „Jó Állam”.

És ebből az észrevételből vajon milyen következtetést vonnak le: „A jelenlegi egészségügyi intézményeink valójában szegénykórházak, az átlagember, ha teheti, elkerüli ezeket. Legyenek a szegénykórházak mellett fizetős kórházak is”.

S íme, egy újabb, a „Jó Államnak” kedves észrevétel: „Intézményvezetőként örülök az iskolák államosításának. Mi évek óta csak azt hallgatjuk a polgármestertől, hogy mennyibe kerül az iskola fenntartása, nem elég a normatíva, az iskola viszi el a pénzt más területektől. A pedagógusok ezért fekete bárányok
(…) 
A Köznevelési Törvény nagyon jó!! Egyetértek azzal, hogy a pedagógusok munkaidejük nagy részét töltsék az intézményben, és csak üdvözölni tudom, hogy szakmai ellenőrzés lesz az intézményekben”.

„Félő, hogy a járási rendszer újbóli kialakításával a helyi önkormányzatok döntési önállósága is csorbul.
Az ügyek önkormányzatoktól járásokhoz való telepítése nem a lakosság érdekeit szolgálja > utazás, utazási költség, idegen ügyintéző stb.” – megy szembe a kormányzati törekvésekkel egy másik hozzászóló.

A hivatalos irányvonallal egyezik viszont ez a bejegyzés: „El nem tudom képzelni, hogy miért kell megtartani a 65 éven felüliek ingyenes közlekedését. Ennyire nem volt jó még a szocializmus szociális hálója sem. A kapitalizmusban meg egyszerűen nevetséges. Fizessen mindenki nyugdíjas bérletet, hiszen így korrekt. 
A dolgozóknak pedig a családtagjai ne kapjanak sehol sem kedvezményt, mert mi nem ezért adózunk!”

Ez a probléma másnak is szemet szúrt. „Túl sokan utaznak Magyarországon díjmentesen vagy nagy kedvezménnyel! A szomszédos tagállamokban élő magyarok magyarországi utazásukhoz évente 4 alkalommal menettérti 90 % kedvezményt kapnak, míg a Magyarországon dolgozó, tehát Magyarországra adózó utasoknak (kivéve közalkalmazottak) nincs semmiféle kedvezményük. Ez így nem reális!” – háborog egy honfitársunk.

Valaki pedig elvi jellegű problémával áll elő. „Ma 2012jan1vel a 19 megye Mo. törvénytelenül létezik! az Alaptörvény minden betüje a NEMZETI HITVALLÁS világosan kijelenti 1944-1990között az1949es komm.sztálinista Alkotmány érvénytelen-a 19megyét 1950jan1vel léptették hatájba:gerö-rákosi-kádár az AVH stb jóváhagyásával!az 1919es tanácsköztársaság emlékére” – írja mélyen felháborodva egy ismeretlen hozzászóló. Hát erre varrjon gombot a „Jó Állam”.

„Nagyon jó ötlet az oldal létrehozása, de csak akkor, ha valóban figyelembe veszik a beérkezett javaslatokat” – veti fel egy jóval mérsékeltebb állampolgár. Bizonyára igaza van, bár fenntartásaink azért vannak. Itt van például az egykulcsos szja, az iskolák államosítása vagy a felsőoktatási keretszámok csökkentése: pro és kontra egyaránt megfogalmazódnak érvek. Csak ügyesen kell válogatni a hozzászólások között. Így a kérdés az, hogy a kormány mit vár ettől a kezdeményezéstől. Saját politikájának igazolását, vagy valóban kíváncsi „a zemberek” véleményére?

A közigazgatás újjászervezéséhez és szemléletváltásához is kapcsolódó kezdeményezés több hasonló nemzetközi példa – ilyen többek között a brit “Spending Challenge” nevű kezdeményezés - alapján indult el – derül ki a közigazgatási és igazságügyi tárca közleményéből.

A külföldi jó gyakorlatokat alapul véve tehát a cél az, hogy az állampolgárok - anonim módon, esetleg e-mail címük megadásával - megoszthassák tapasztalataikat és véleményüket az állam működésének javítása érdekében.  A honlap lehetőséget  biztosít arra is, hogy - természetesen moderált keretek között - a fórumozók egymás véleményére is reagáljanak – tudatja a közlemény.

Március 31-éig harminc, mindenkit foglalkoztató témában várják a javaslatokat, mint például a család- és ifjúságpolitika, az egészségügy, az élelmiszerügy, a foglalkoztatás, a közigazgatás, a rendvédelem, a sport, a környezetvédelem, a helyi önkormányzatok, a klímapolitika, az építésügyek és a társadalmi felzárkózás.  

A fórum célja többek között az, hogy minden olyan észrevételnek teret adjon, amely az emberek fejében megfogalmazódott, de eddig soha sehol nem volt lehetőségük megosztani.

A beérkező észrevételeket a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatóinak és hallgatóinak segítségével dolgozzák fel.

Navracsics Tibor indította el a kormány internetes üzenőfalát
2011. július 11. Parlament. Országgyűlés. Nyári szünet előtti utolsó ülésnap. Lázár János Fidesz frakcióvezetője és Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter. Fotó: Kocsis Zoltán
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.