Mesterházy kiborítja a fideszeseket, de Navracsics visszavág

Kánikulai melegben kezdődik ma a plenáris ülés a Parlamentben, ez a képviselők öltözködésén is meglátszik. Ezúttal is lesz fideszes öninterpelláció, a kulturális bizottság kormánypárti elnöke például vidékfejlesztési ügyekben kérdezi saját kormányát, de felszólal Vona Gábor is, aki "Struccok, ki a fejjel!" címet adta beszédének. Tudósítás percről percre, a karzatról.

14:25 - Szász Károly és a CIB

Szilágyi György jobbikos képviselő a következő interpelláló, aki a CIB Bankot ostorozza, amiért szerinte csődbe visz hazai kis vállalkozásokat, azzal, hogy nem konstruktív, nem segít az ügyfeleket, inkább érvényesíti jelzálogjogát. Szerinte a CIB nem kíméli az önkormányzati beruházásokat sem. Szilágyi reményét fejezi ki, hogy Szász Károly PSZÁF-elnök nem azért nem vizsgálja a CIB "ügyeit", mert ő is ennek a cégnek volt alkalmazottja.

A minden esetben bevethető Cséfalvay Zoltán nemzetgazdasági államtitkár reagál. Papírból olvasott válaszában fogyasztóvédelmi félórát tartott, majd hangsúlyozta: ha törvénytelenség történik, akkor szólni kell az illetékeseknek, akik bizonyosan mindent megtesznek az ügyben. Cséfalvay azért megvédte Szászt is, mondván a PSZÁF-elnök közel tíz évvel ezelőtt állt a CIB alkalmazásában.

Szilágyi nem fogadja el a választ, mondván az nem forradalom, ha egy külföldi bank ilyeneket csinálhat egy országban. A kormánypárti kérharmad viszont elégedett volt az államtitkári válasszal.

Az LMP-s Jávor Benedek a zöld beruházás és a fenntartható fejlődés miatt aggódott, kiemelve, hogy egy hazai fejlesztésű elektromos autó feltalálója is kénytelen Németországba vinni a gyártást. Fónagy János államtitkár védte meg a kormányt azzal, hogy a szocialistákra mutogatott vissza. Jávor szerint most a Fidesz van kormányon, a választ nem fogadta el. A Fidesz igen. Megyünk tovább.

Garai István Levente (MSZP) interpellál, az egészségügy nehézségeiről kérdez. Halász János nemzeti erőforrás államtitkár válaszol, mielőtt felemelkedik a bársonyszékből, még ellenőrzi a sliccét. Ezt követően az elmúlt nyolc év értelmetlen kormányzati döntéseiről beszél, tönkre tett egyészségügyről, forráskivonásról értekezik. "Egy ilyen helyzetben kell rendet tennie a nemzeti ügyek kormányának" - fogalmaz. Halász szerint a kormányzati elképzelések megoldást nyújtanak. A szocialista politikus a választ nem fogadta el, a kétharmados többség viszont igen.

14:15 - Kövér rendet tesz

Az interpellációk vannak soron. Sós Tamás (MSZP) a nyugdíj-elvonás ellen szónokol, emlékeztetve többek között a kormányt arra, hogy Schmitt Pál - azóta államfővé lett fideszes politikus - nemrég még garanciát vállalt minden nyugdíjforintra. Breaking News: Gyurcsány Ferenc is a T. Házban, és immár ő is iPad-et használ, nemcsak a kormány.

Halász János erőforrás-államtitkár reagál közben Sós szavaira, amit azzal kezd, hogy elmagyarázza: mi is a nyugdíj. A kormánytag a változtatást azzal indokolja: a szocialisták olyan törvényeket hoztak, amelyek zavart okoztak, nekik pedig az igazságtalanságokat is rendezniük kell. Halász ezt követően újra elmondja, hogy a szocialisták miatt életerős fiatalok mennek nyugdíjba, például kommandós versenyeket nyerő izmos férfiak. "Neki persze gratulálunk" - teszi hozzá.

Mielőtt Sós Tamás reagálhatott volna a kormányzati válaszra, Kövér László előtte helyre tette a szocialistákat: mondván ne nézzék büfének az üléstermet és ne egyenek-igyanak a patkóban. Az LMP és a Fidesz tapsban tört ki, a fideszes Szakács Imre pedig a frappáns: "eszem-iszom, dínom-dánom" bekiabálással igyekezett kultúráltabbá tenni az ülést. Sós ezt követően az államtitkári választ nem fogadta el, a kétharmados többség viszont igen.

14:05 - Navracsicsnak szüksége van Mesterházy dolgos kezére

Mesterházy Attila MSZP-elnök az utolsó napirend előtti felszólaló. Arról beszél, hogy számos levelet kap, amelyben az emberek arról számolnak be, milyen kiszolgáltatottnak érzik magukat. A szocialista politikus szerint sokan nem értik, hogy miért változott meg a Fidesz álláspontja például a korkedvezményes nyugdíjak esetében. Rámutat, hogy Lázár János, Demeter Ervin, de még Schmitt Pál is "szenvedélyesen" érvelt az ellen, hogy ehhez a rendszerhez bárki hozzányúljon. Most pedig, a Fidesz veszi el ezeket a szerzett jogokat és bűnbakokat képeznek az érintettekből. Ennél a pontnál a Fidesz soraiban is sokan zúgolódni kezdtek.

Mesterházy a rendvédelmi dolgozókat dicséri és kiemeli, hogy úgy vállalták az életpályájukat, mert tudták, hogy - beszámítva a túlórákat - milyen kedvezményeket kapnak az út végén. Ezt most a kormány elveszi tőlük - fogalmazott. A Fidesz soraiból egyre hangosabb bekiabálások. Mesterházy a nyugdíjreformmal kapcsolatos beadvány visszavonására kérte a kormánypártokat. Kövér László szólt a szocialista politikusnak, hogy lejárt az idő, de Mesterházy még folytatta. Végül kikapcsolták a mikrofonját.

Navracsics reagált erre is, azzal kezdve: kár, hogy Mesterházy a végére elveszítette a fejét. A kormányfő-helyettes dicsérte az önkritikai elemet a szocialista politikus felszólalásában és hangsúlyozta: egyetértenek abban, hogy a nyugdíjrendszer jelenleg nem igazságos. Navracsics szerint a kormánypártok sem mondják azt, hogy a rendőrök lusták. A szocialisták ezt bekiabálásokkal fogadták. A fideszes politikus azzal intette csendre a baloldaliakat: "nem az MKP taggyűlésén vannak!"

Navracsics azzal folytatta, hogy nehéz ugyanakkor megmagyarázni: egy életerős rendőr miért kap magas nyugdíjat. A kormányfő-helyettes szerint a Fidesz számára sem öröm a nyugdíjból visszahívni embereket, de minden dolgos kézre szükség van. "Az Ön dolgos kezére is szükségünk van Mesterházy elnök úr!" - mondta Navracsics, a fideszes sorokban gúnyos nevetések hangzottak fel. Navracsics szerint a szocialisták hibái miatt kénytelenek most újra a munka alapú gazdaságot megalkotni. Erős taps a kormánypárti oldalról.

13:50 - Harrach történelmi perspektívába helyezi magát

Harrach Péter KDNP-frakcióvezető következik. A sarkalatos törvények fontosságáról beszél, kiemelve, hogy ezek lényege épp egy versenyképes és erős ország megalapozása. Hangsúlyozza, hogy nem lenne jó, ha négy évente változnának a fontosabb rendszerek, így például a családtámogatásé. A szocialisták közül néhányan erre felhördülnek, Harrach dörmögve helyre teszi őket. A kereszténydemokrata politikus szerint ma két történelmi párt van a parlamentben, a demokrata néppárt utódpártja, a KDNP és egy "másik párt utódpártja", a szocialisták. Harrach szerint érdekes, hogy az MSZMP utódpártja oktatja ki őket demokráciából.

A KDNP politikusa ezt követően - erős kontraszttal - arról beszél, hogy a sarkalatos törvények meghozatala során mindenki véleményére számítanak, így a pártokéra is. Harrach hangsúlyozza, hogy az egyházakat is meg kell hallgatni majd a folyamatban.

Felszólalására Navracsics Tibor közigazgatási miniszter válaszol. A kormányfő-helyettes is a sarkalatos törvények fontosságát emeli ki, hangsúlyozva, hogy ezek lehetőséget adnak az elmúlt húsz év hibáinak kiküszöbölésére. Navracsics bízik benne, hogy minden párt részt vesz majd a vitában. "A cél nem az, hogy egymás véleményét kiszorítva saját álláspontunkat engedjük győzni" - hangsúlyozta. Mondatait az ellenzéki oldalon gyenge kacagás fogadta.

Navracsics szerint erős Magyarországot és erős, hatékony közigazgatást szeretnének egy versenyképes gazdasággal. A kormányfő-helyettes úgy fogalmazott: a T. Házban mindenki abban érdekelt, hogy legyen sikeresebb Magyarország. "Ehhez jó törvényeket kell alkotnunk, s ehhez mindenki segítségére szükségünk van" - zárta felszólalását.

13:38 - A bezzeg-párt sportosa büszke a bezzeg-kormányra

Bánki Erik fideszes politikus a harmadik napirend előtti felszólaló. Azzal kezdi, milyen jó hogy a polgári kormány visszaadta azt az egymilliárd forintot a magyar sportnak, amelyet Bajnaiék elvettek. A sportbizottság elnöke szerint az elmúlt években nem jutottak el a hangok a kormányzatig. Bezzeg a nemzeti együttműködés kormányának valóban szívügye a sport - fogalmazott. Szerinte immáron jól átlátható a sport finanszírozása, immár nem azok kapnak csak támogatást, akiknek jó a lobbija, hanem aki tényleg rászorul.

Bánki szerint végre nem a megélhetési gondok játszanak szerepet, hanem hogy minél jobb eredmények szülessenek. A fideszes politikus szerint a kormánynak nincs más feladata, mint meghallgatni a civil szféra hangját. Bánki úgy vélte: nemzetgazdasági szinten sem mindegy, hogy hány magyar sportol.

Czene Attila sportügyi államtitkár nem tapsolta meg a politikust, inkább Kövért nézte, mikor kapja meg a szót. "Mindenben egyetértek, nem is válaszolnék, inkább kiegészíteném csak" - mondta válaszában, így már érthető. Czene szerint tizenöt szakmai területre összpontosulnak a sport feladatai. Az államtitkár válasza Bánki Eriket nagyon nem érdekli, épp a szomszédjával diskurál.

Czene mindenesetre papírból rendíthetetlenül folytatja: sorolja, hogy mire és milyen források jutnak, és mennyivel jobb a mostani készülő rendszer mint az az elmúlt nyolc évben volt. A volt úszó beszédére szinte senki sem figyelt, sem balról, sem jobbról. Meg is lepődtek, amikor tapsolni kellett az államtitkári válasz végén. Kövér figyelemre is intette a képviselőket.

13:30 - A magyarok dolgoznak a legtöbbet

Scheiring Gábor (LMP) a következő napirend előtti felszólaló. Az ökopárti politikus szerint a foglalkoztatási számok zuhanásban vannak, az emberek egyre jobban félnek a munkanélküliségtől. Scheiring szerint "Orbán és csapata" a munkavállalók ellen indított harcot. Úgy vélte, hazugság, hogy az emberek nem akarnak dolgozni. A valóság az, hogy Magyarországon dolgoznak a legtöbbet az OECD-országokban. Scheiring szerint nem a munkakedvvel van a baj, hanem a munkahelyek számával.

A kormányzati reagálások mesterlövésze, Cséfalvay Zoltán nemzetgazdasági államtitkár válaszol. Elmondja, hogy csapdahelyzetet örököltek a szocialistáktól, az állam eladósodott, ördögi körben vannak. A kitöréshez pedig reformokra van szükség. Cséfalvay szerint a kormány jó úton halad, ennek egyik mérföldköve például az egykulcsos adó.

Az államtitkár szerint a progresszív adózás lényege, hogy aki többet dolgozik, az többet is keres. Cséfalvay beszéde közben L. Simon László továbbra is kedélyesen beszélget a fülében fülhallgatót dugó Kósa Lajossal és Lázár Jánossal. Utóbbit egy mosolygós vicc után kedélyesen vállba is bokszol. Az államtitkár eközben olyannyira belejön a kormány dicséretébe, hogy végén Kövér Lászlónak kellett jeleznie: lejárt az idő.

13:20 - Alekosszal fogy a magyar

Vona Gábor kezdi a napirend előtti felszólalásokat. Szerinte az ország legnagyobb problémája a demográfiai kérdés, erről azonban nincs érdemi vita, a politika menekül és kérdés elől. A frakcióvezető-pártelnök felszólalása során elmondta, hogy már az átlag iskolások is tudják: fogy a magyar.

"Nem csak anyagi probléma a gyermekek nem vállalása, hanem szellemi is" - mutatott rá, hangsúlyozva, hogy az új médiatörvény kormányati célja is az volt, hogy kigyomlálja a médiatartalmakat. Ehelyett Vona szerint nem történik más, mint "Alekosz feleséget keres, Alföldi Róbert pedig rendez". A radikális politikus szerint - utalva a romákra - mindenkinek annyi gyereket kell vállalnia, amelyet el is tud tartani.

Vona szerint ha a kormány nem akar szervezett betelepítést a harmadik világból, akkor tegyen is érte.

Soltész Miklós szociális államtitkár válaszol a kormány részéről. Azzal kezdi, hogy az elmúlt nyolc évben a szocialisták nem foglalkoztak ezzel a kérdéssel, és mindent tönkretettek. Soltész ezt követően a rászorultak érdekében tett kormányzati intézkedéseket sorolja, például a kilakoltatási moratórium meghosszabbítását.

"Lehet, hogy vannak hibák, lehet, hogy vannak nehézségek, de azokban a körökben, ahol ez fontos volt, igenis elértük az eredményeket" - fogalmazott az államtitkár. L. Simon László eközben Lázár Jánossal beszélget, talán készül a felszólalására. Navracsics Tibor pedig már az új, kormányzati Ipad-jén böngészik.

13:08 - Kövér megjött. Leült. Csenget. Kezdődik.

13:06 - A levezető elnök késik. Lázár János (Fidesz) jelenleg Salamon Lászlóval (Fidesz) diskurál, a fekete teniszpólót viselő Kósa Lajos (Fidesz) pedig az LMP-s Schiffer Andrással, Jávor Benedekkel és Dorosz Dáviddal kvaterkázik. Czene Attila sportügyi államtitkár is a bársonyszékeknél, nyilván Bánki Erik napirend előtti, a kormányt dícsérő felszólalására fog reagálni.

12:46 - Véglegesedett a napirend előtti felszólalások sora. Eszerint Vona Gábor (Jobbik) lesz az első szónok: "Struccok, ki a fejjel!" címmel. Őt Scheiring Gábor LMP-s politikus követi, aki a kormány munkaerőpiaci sokkterápiájának bukásáról beszél. Bánki Erik, a sportbizottság fideszes elnöke a harmadik felszólaló, beszédének címe: "Ismét Európa élén - a sportfinanszírozás új rendszere". Negyedikként Harrach Péter KDNP-s frakcióvezető kér szót, ő a "sarkalatos kérdésekről" kíván beszélni. Az utolsó ezúttal Mesterházy Attila szocialista pártelnök-frakcióvezető, aki "jogállam helyett bárkivel bármi megtörténhet" címmel szónokol majd.

12:38 - Gyülekezik a törvényhozó hatalom. A nyári időjárás legfőbb bizonyítéka, hogy többen ingujjban a patkóban.

12:21 - Fél órával a kezdés előtt Eperjes Károly színművész távozik alig feltűnően a főemeleti lifttel. Talán a fideszes képviselőknél érdeklődött, hogy miért szavazták le a pályázatát a minap. A patkóban Balsai István volt igazságügyi miniszter az első fecske, laptopját egy ízléses fehér nejlonszatyorban hozza. A szocialista frakcióból hárman egyelőre a helyükön, mindannyian mobilt szorítanak a fülükhöz. Talán konferenciabeszélgetés.

Mai menetrend

Fülledt melegben kezdődik a mai napon a plenáris, a tervezett napirendi pontok között olyan hűsítő témák szerepelnek, mint például szeptember 5-ének, Calcuttai Teréz anya halála napjának az ENSZ közgyűlése által a Jótékonyság Világnapjává történő nyilvánítása kezdeményezéséről szóló országgyűlési határozati javaslat vagy a budapesti agglomeráció területrendezési tervéről szóló 2005. évi LXIV. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat záróvitája. De, szerepel a kiírásban a mai napra a gyöngyöspatai eseményeket „feltáró” vizsgálóbizottság felállítása is, illetve a kormány- és köztisztviselők jogállásáról szóló törvény módosítása is.

Az interpellációk sorában ezúttal is a szocialisták és a jobbikosok kérdeznek majd a legtöbbet, de a névsorban találunk egy meglepetést is. L. Simon László, a médiatörvény egyik fideszes beterjesztője, aki nem mellesleg a kulturális és sajtóbizottság kormánypárti elnöke is, egy tőle némileg szokatlannak tűnő kérdésben fogja interpellálni saját kormányát. L. Simon a vidékfejlesztési minisztertől fog érdeklődni arról: van-e esély, hogy 2013 vége előtt olyan agrártámogatási rendszer legyen Magyarországon, amely figyelembe veszi a valós termelési adatokat, s amelyben a támogatási jogosultság nem válik el a termeléstől. Az már most előre borítékolható, hogy L. Simon a választ el fogja fogadni.

Ami, az ellenzéki kérdéseket illeti, Sós Tamás (MSZP) a nyugdíjreformot ostorozza majd, a szintén szocialista Garai István Levente az egészségügy problémáira fog rámutatni felszólalásában, Gúr Nándor (MSZP) ismét nekiesik majd a nemzetgazdasági minisztérium illetékesének, amiért nem látni az új egymillió munkahelyet. A jobbikosok közül Szilágyi György „A kilencvenes évek elejét idéző vadkapitalizmus napjainkban, CIB módra" címmel fog kérdést intézni a nemzetgazdasági tárcához, Z. Kárpát Dániel (Jobbik) a multinacionális láncokat fogja ütni, Hegedűs Tamás (Jobbik) pedig Hóman Bálint kultúrpolitikus és Orsós Ferenc patológus rehabilitációjának szükségességéről fog értekezni a nemzeti erőforrás miniszterhez intézett interpellációjában; ez utóbbira idő hiányában vélhetően nem kerül sor. A listán Jávor Benedek, az LMP frakcióvezető-helyettese is szerepel, ő a nemzetgazdasági miniszter illetékeséhez intéz majd kérdést: „miért a múlt gazdaságát építjük, miért nem a jövőét?” címmel.

Budapest, 2011. május 23. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter
Budapest, 2011. május 23. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.