Kanada is megnézte, miért menekülnek Miskolcról a romák

Személyesen tájékozódtak a kanadai bevándorlási hatóságok képviselői Miskolcon a romák kivándorlásának okairól. A kanadai szakemberek a miskolci cigány nemzetiségi önkormányzat irodájában tartottak megbeszélést a helyi romák vezetőivel, amelyen többek között Váradi Gábor, a helyi cigány önkormányzat elnöke és Dancs Mihály, a Roma Polgárjogi Mozgalom vezetője is részt vett.

A kanadaiak azért mentek a borsodi megyeszékhelyre, hogy a helyszínen tájékozódjanak arról, mi az oka a romák újból beindult kivándorlásának, és miért éppen Kanadát választják. A romák elsősorban az úgynevezett számozott utcákból indultak útnak. Ezeket az utcákat azért számolják fel, mert kell a hely a diósgyőri stadion parkolójának – ismételte el lapunknak Dancs Mihály, amit a kanadaiaknak is mondtak.

 

Döntéshelyzet: van, aki marad, mások útra kelnek
Döntéshelyzet: van, aki marad, mások útra kelnek
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Olyan emberekről van szó – folytatta Dancs –, akiket hajléktalanná tett a miskolci önkormányzat, elvette fejük fölül a tetőt. Az önkormányzat kezdetben a város határain kívülre akarta költöztetni a családokat, majd azt a taktikát választotta, hogy nem hosszabbítja meg az ingatlanokra szóló bérleti szerződéseket: függetlenül attól, hogy az érintett lakóknak van-e közüzemi tartozásuk. A városvezetés most jelentősen megemelte a lakbéreket. Dancs szerint a roma családok nem kizárólag Kanadában, hanem Svájcban vagy például Angliában is próbálkoztak. Svájcban nem sikerült letelepedniük, Angliában nem kaptak munkát. Kanadában viszont megengedőek a bevándorlási törvények, a kormány anyagi támogatást is nyújt, ráadásul sokaknak – általában Torontóban – már élnek rokonaik, akik helyismerettel rendelkeznek.

Dancs Mihály tudomása szerint az elmúlt néhány hónapban Miskolcról mintegy 40-50 roma család vándorolt ki Kanadába, és ez a szám rövid időn belül akár a többszörösére is nőhet. Hozzátette, a nemzetiségi cigány önkormányzat igény esetén igazolja a kivándorolni készülő romák származását, és írásos „helyzetképet” is ad a megyeszékhelyen uralkodó állapotokról.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.